пʼятниця, 12 березня 2021 23:46

Назвали ознаки демократичного виховання

Назвали ознаки демократичного виховання
Якщо батьки розуміють емоції дитини, а також добре вміють контролювати власні, таким чином малюк також вчиться самоконтролю. Фото: pixabay

Найкращий стиль виховання дитини – демократичний.

Загалом їх існує 3: авторитарний, демократичний та індиферентний, пише Child develop.

Центральним у вихованні дитини є саме демократичний з розумними вимогами та чуйністю батьків. Вони можуть мати високі очікування від своїх дітей, але при цьому надають їм ресурси й підтримку, необхідні для успіху в житті. Такі батьки прислухаються до малюків, демонструють їм свої любов і підтримку, не забуваючи про певні обмеження та правила. Діти, виховані у демократичному стилі, зазвичай мають розвинені навички саморегуляції, упевнені в собі та здатні будувати щасливі взаємини у дорослому віці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виховувати дитину позитивно - поради психолога

Батьки, які виховують дитину в демократичному стилі, як правило, допомагають їй поставити цілі та встановлюють обмеження відповідно до віку, здібностей та інтересів дитини. Вони заохочують дитину, хвалять її, відзначаючи досягнення. Піклуються про позитивні взаємини з дитиною, регулярно виділяючи час на ігри та спільні заняття, спілкування й обговорення поточних подій. Встановлюють для дитини правила, що сприяють її розвитку, формують дисципліну, виховують повагу до себе й до тих, хто навколо. Якщо дитина порушує визначені правила, батьки встановлюють їй справедливе покарання за вчинок.

В такому стилі виховання батьки не тільки навчають дитину певної поведінки, а й стають зразком для неї. Дитина засвоює правильні моделі поводження і починає їх дотримуватися. Чіткі та справедливі правила, установлені батьками, допомагають зрозуміти очікування.

Якщо батьки розуміють емоції дитини, а також добре вміють контролювати власні, таким чином малюк також вчиться самоконтролю. Демократичні мама чи тато дозволяють дитині приймати самостійні рішення. Завдяки цьому дитина розуміє, що може сама виконувати свої обов'язки, а також розвиває самооцінку та впевненість.

Діти ростуть і починають ставити "незручні питання", на які батьки не завжди знають, як реагувати. Одним з таких питань може бути, чому батьки часто сваряться, якщо це правда і дитина це бачить. Вона може підсвідомо відчувати провину і думати, що це відбуваються через неї. Тоді дитину треба заспокоїти. Наприклад, можна сказати, що іноді люди сваряться, тому що не погоджуються одне з одним, але згодом всі миряться.

Зараз ви читаєте новину «Назвали ознаки демократичного виховання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі