середа, 14 квітня 2021 09:01

Експертка назвала 3 хвороби у дітей, які спричиняють сколіоз

Експертка назвала 3 хвороби у дітей, які спричиняють сколіоз
До ортопедичних проблем часто схильні діти, які народились взимку. Фото: pixabay

Якщо дитина впродовж першого року життя перенесла певні три хвороби, то вони надалі можуть призвести до ортопедичних проблем у випадку, якщо батьки не робитимуть профілактики.

Одним із таких захворювань є м'язева кривошия. Про це розповіла Gazeta.ua реабілітологиня Оксана Слінько. У своєму центрі корекції постави "Академія Грація" у Львові експертка займається проблемами з хребтом.

Фахівчиня пояснює, що це захворювання виникає внаслідок стрімких пологів. Дитина тягне шию, перевертається й це дає спричиняє асиметрію обличчя та сколіози. Через стрімкі пологи може бути й перелам ключичної кістки. Це може призвести до таких самих проблем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Дитина стає їжею для сколіозу з першого класу" - як виявити проблему

"Ще одна із серйозних хвороб - рахіт у 3 місяці. Це також надасть дитині ортопедичного статусу в майбутньому. Третє захворювання - дисплазія кульшових суглобів. Такі діти до року носять різні ортопедичні пристрої за призначенням лікаря. Батьки потім зазвичай про це забувають і не стежать, а в дитини формується статичний сколіоз", - каже Оксана Слінько.

До ортопедичних проблем часто схильні діти, народжені взимку.

"Вони перші місяці життя не бачать сонця, тому також можуть потім страждати від проблем із хребтом. Є ще діти так званого нордичного типу. Для них характерна світла шкіра й волосся. Про них кажуть, що вони мають тонку кістку і малу м'язеву масу, через що й мають делікатний вигляд. У них також високий ризик мати згодом ортопедичні проблеми. Якщо мама, наприклад, купила такій дитині самокат і вона на ньому ганяє цілий день - одною ногою відштовхується, друга спирається на самокат, то така дитина вже в групі ризику".

Молодим мамам Оксана Слінько не радить поспішати ставити дитину в ходунки. За її словами, якщо малюк тільки набирає вагу й до цього поки не ходив, тому що ще не з'явилися сили, то й не варто змушувати. Швидко садити також не варто, може бути деформація грудного відділу хребта. Групу ризику також становлять діти, які після школи замість спортивних гуртків відвідують такі, де знову треба багато сидіти. Має бути баланс.

Зігнута людина з опущеною головою найчастіше має поганий зір, схильність до частих бронхітів або астми. Хибна постава може бути наслідком поганого прикладу батьків чи людей, які вплинули на формування особистості, проблем зі здоров'ям, спадковості.

Зараз ви читаєте новину «Експертка назвала 3 хвороби у дітей, які спричиняють сколіоз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі