четвер, 03 лютого 2011 19:33

Злодій спав на задньому сидінні з магнітолою в руках

Автор: фото: Любов КАРНАРУК
  Кілька тижнів на подвір’ї облагробуду по бульвару Шевченка у Черкасах на цеглинах стояв ”жигуль”
Кілька тижнів на подвір’ї облагробуду по бульвару Шевченка у Черкасах на цеглинах стояв ”жигуль”

У дворах черкаських багатоповерхівок побільшало автомобілів, які стоять на цеглинах замість коліс. Новіші колеса крадії продають перекупникам на авторинку, з поганою гумою — здають на металобрухт.

— У дворі облагробуду вже тижнів зо два стоїть "жигуль" на цеглинах замість коліс. На вигляд наче доглянутий, але ніхто його не забирає, — розповідає черкасець Олексій, 30 років. — Такі самі машини без коліс бачив і в інших районах. В основному, це автомобілі, якими зараз не користуються. Гаража немає, а на стоянку грошей шкода. От вони і стоять у дворах, приваблюють злодіїв.

Найчастіше грабують автомобілі без сигналізації, в основному, вітчизняного виробництва.

— Нещодавно вночі під будинком на вулиці Героїв Сталінграда пограбували "жигуль". Відкрили дверку водія — у салоні нічого цінного не було, то забрали акумулятор. Через три машини від моєї в ту ж ніч обнесли "п'ятірку" — нічого не знайшли, бо водій забирає акумулятор додому, тільки замок із м'ясом вивернули. У нього це вже другий раз, першого повиривали колонки, магнітоли в салоні не було, — каже черкасець Ігор Пошиваник, 41 рік.

З іномарок, окрім коліс та апаратури, крадуть значки. Із них роблять брелоки.

Уманець Олексій Шевчук, 37 років, якось знайшов злодія на задньому сидінні своєї автівки. П'яний крадій заснув:

— У мене тоді "уазік" був. Поїхали до друзів сім'єю. Машину лишили в дворі біля будинку. У дворі ще п'яна компанія сиділа, молодь переважно — хлопці, дівчата. Я не обратив вніманія. Рано встали, до машини, а там брезент знятий, усередину втоптаний. Я злякався, що обікрали. Там і магнітола була, і речі. Нічого не трогали до приїзду міліції. Коли приїхали міліціонери, то на задньому сидінні під брезентом знайшли злодія. Він спав із магнітолою в руках. Розбудити його було тяжко. Як потім виявилося, він був із тієї компанії. Не міг вилізти з машини, заплутався у брезенті й заснув.

Уманські таксисти кажуть, серед клієнтів часто трапляються крадії.

— Працюю таксистом чотири роки, — розповідає Григорій, 42 роки. Прізвища не називає. — За цей час змінив чи чотири, чи п'ять телефонів. Я ж його не ховаю, ставлю в салоні, а клієнти різні бувають. Тоді шукаю мобілку, а її немає. Виходила дамочка чи пацан і з собою забрали. У міліції вже сміються з мене, коли прихожу заяву писати. Кажуть, що обично таксисти крадені телефони купують, а тут у мене постійно крадуть. Уже не знаю, куди його і ставити. А в товариша з салону пряники вкрали. Він машину після зміни під своїм домом поставив. Уночі хтось пробував ламати замки — не вийшло. То вибили бокове скло. Забрали пряники, ті що він після зміни не доїв у кульочку і витрусили мєлоч, бо інших грошей не було. Але крали, мабуть, дєлєтанти, бо не забрали ні магнітолу, ні рацію. Обично рації тирять, вона більше тисячі коштує. В іншого колеги колеса зняли з робочої машини. Їх міліція зразу знайшла. Сусіди ворами оказалися.

У Державтоінспекції говорять, що більшість крадіжок відбувається через неуважність водіїв.

— Найчастіше крадуть барсетки, дипломати і гаманці, — розповідає начальник відділення профілактичної роботи ДАІ Черкас 24-річний Ярослав Вороний. Тобто ті речі, які можуть містити гроші або документи. Були випадки, коли викрадали з машин ноутбуки, навігатори і телефони. Але найчастіше знімають із авто колеса й акумулятори. На колеса звертають увагу, де нова гума. Часто у крадіжках винні самі водії, бо автівку залишають без нагляду. Наприклад, зупинився біля кіоску. Вибіг, ніби і не надовго, за цигарками чи ще за чимось. Буває не закривають вікна, особливо влітку. Цього достатньо для злодія, щоб викрасти щось із машини. Тому якщо цінну річ не можна забрати з собою, то треба її накрити чимось або покласти під сидіння. Ще люди економлять на стоянках, ставлять машини біля будинків. Це теж часто для власників закінчується плачевно.

Зараз ви читаєте новину «Злодій спав на задньому сидінні з магнітолою в руках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі