четвер, 23 квітня 2009 19:03

Жителі приватних будинків закидали сміттям яри

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  Учні старших класів кам’янської школи №1 витягують граблями, довгими палицями з річки Лаврусихи  пластикові пляшки, ганчір’я, поліетиленові пакети і вкидають у мішки. Діти кажуть, що після першого ж паводку тут знову утворяться затори зі сміття
Учні старших класів кам’янської школи №1 витягують граблями, довгими палицями з річки Лаврусихи пластикові пляшки, ганчір’я, поліетиленові пакети і вкидають у мішки. Діти кажуть, що після першого ж паводку тут знову утворяться затори зі сміття

Річка Лаврусиха протікає Кам"янкою повз хати й городи та впадає в Тясмин. На   береги постійно скидають побутове сміття. Щовесни під час паводків у найвужчих місцях утворюються загати з пляшок, коробок, одягу, трупів собак, котів, курей. Усе це гниє, поширюється сморід. Отруєна вода тече до Дніпра.

Глибина Лаврусихи не більш як метр, ширина 2–3 м. Ще років 20 тому в річці ловили рибу. Із кінця 90-х тут немає навіть жаб.

— П"ятий рік поспіль у розпал купального сезону ми вимушені забороняти кам"янчанам купатися в Тясмині, — каже заступник головного санітарного лікаря району 52-річна Тетяна Василенко. — Кількість мікроорганізмів у воді перевищує норми в десятки разів.

Щовесни учні міських шкіл очищають русло Лаврусихи.

— Мішками діти вигрібають із води всіляку гадость, — каже методист райвідділу освіти 46-річна Ольга Воронова. — Та її тільки більше стає.

Регулярно оплачують вивезення сміття лише жителі багатоповерхівок Кам"янки. Серед 5,2 тис. осель приватного сектору платять за вивіз 1,5 тис. Вивезення побутових відходів на місяць коштує 5 грн з однієї особи.

У Тальному протікають дві річки — Гірський Тікич і Тальянка. Прибережні яри обох до верху засипані сміттям.

— Засмічувати береги річок почали з відновлення української незалежності в 1992 році, коли в людей раптово зник страх перед владою, — переконаний лікар із комунальної гігієни Тальнівської санепідемстанції 60-річний Іван Туркаленко. — Це було масове явище. Ми не могли нічого вдіяти.

Туркаленко з 1979 року слідкує за комунальною гігієною. Каже, що майже одночасно із розпадом Союзу почався занепад комунальних служб. У них не було автотранспорту й іншої  спецтехніки. Зарплатні борги спричинили масові неплатежі.

— Пригадую, прокуратура скасувала 29 справ про штрафи (за викидання сміття в недозволених місцях. — "ГПУ"), винесених на розгляд адмінкомісії при міськраді, — каже Туркаленко. — Причина була одна: людям не платили зарплату і в них не було грошей сплатити за вивезення непотребу.

Стихійні смітники зникнуть тоді, коли в людей відпаде потреба тримати домашнє господарство, вважає Туркаленко.

Якщо платитимуть усі, ціна на вивезення сміття впаде наполовину

— Розумієте, оці всі корови, свині, кури, кролі — це ж маса гною. У кращому випадку його викидають у яри, у гіршому — просто в річку. А ми питаємо, звідки хвороби беруться.

Голова правління тальнівського підприємства "Комунальник" 41-річний Володимир Росол каже, що в Тальному на 16 тис. населення сміття вивозять лише 4,6–4,8 тис. осіб. Решта несе в яри.

— Верховна Рада досі не ухвалила нового Житлового кодексу, — скаржиться Володимир Іванович. — Ми не можемо змусити решту населення платити за вивезення сміття. Немає такого механізму.

Плата за вивезення сміття в Тальному становить 6,12 грн з однієї особи, яка проживає в приватному секторі. Ті, хто живе у багатоквартирних будинках, сплачують 5,76 грн.

— Якщо платитимуть усі, ціна на вивезення сміття впаде наполовину, — запевняє Росол. — Ми без проблем вивеземо весь непотріб за межі міста.

Нову сміттєзбиральну техніку тальнівський "Комунальник" почав купувати 2001 року. Нині в підприємства є один контейнеровоз, один сміттєвоз, трактор і вантажний автомобіль.

Зараз ви читаєте новину «Жителі приватних будинків закидали сміттям яри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі