понеділок, 23 січня 2012 06:00

У Черкасах запровадили нову систему вивезення сміття

Автор: фото: Інна ІЩУК
  Черкасець Олексій Каращенко показує свій новий контейнер для смітття. Каже, що й за рік не назбирає стільки відходів
Черкасець Олексій Каращенко показує свій новий контейнер для смітття. Каже, що й за рік не назбирає стільки відходів

Із понеділка у черкаському мікрорайоні Дахнівка розпочали вивозити сміття із пластикових контейнерів. Їх безкоштовно роздали у кожен двір. До цього мешканці приватного сектору складали сміття у спеціальні поліетиленові пакети.

Будинок Олексія Каращенка, 83 роки, стоїть у центрі мікрорайону на вул. Другого Українського фронту. Він живе удвох із дружиною.

— А що я вивозитиму в тому контейнері? Нема в мене сміття, — розводить руками, йдучи двором. — Якщо якась кришка капронова трапиться, то спалю її та й усе. А так, то у відерко складаю. За цілий рік, може, мішечок і назбираю, тоді й віддам той мішечок та й заплатю, а ні — то у землю закопаю та й усьо.

Йдемо за хату. Під прибудованим накриттям стоїть новий контейнер, на ньому лежить металева дошка. Всередині порожній.

— Оце стоїть тут цей контейнер і каменем буде стояти, — каже.

Контейнер Каращенкам привезли місяць тому.

— Принесли, нічого не сказали. Все на ходу так: гей-гей, бери й тікай. У мене є якісь документи, я шось підписав. А шо то буде, не знаю. Сказали, що 6,5 гривень будемо платити. Це за двох. Але ж ніхто нічого не роз'яснив. Щоб відмовитися, ніхто нічого не казав. Людей стояло чоловік з 10, і ті пани були всілякі. "Даром даєм вам", — кричали. Ну дали, то дали, я ж за нього гроші не плачу, якщо їм треба, то віддам назад.

Повз двір іде сусід 33-річний Микола Боднар. Вітається з Каращенком.

— Добре, що запровадили контейнери, то хоч тепер собаки не розриватимуть ті пакети, а то таке валяється, — кривиться. — А тоді самі ж жителі і прибирають.

— Я, щоб собаки не розривали, вдів поверх мішок. Та й добре було, — каже Олексій Каращенко. — Ось 15 числа їхала та машина, що з контейнерів забирати, ніхто й чашки не виніс. Я вийшов спеціально подивитися. Така здорова висока синя машина. Ніхто нічого не вивіз.

Контейнери розвозять по всіх районах з приватними секторами. Роздали людям близько 2 тис. контейнерів, усього закупили 11 тис.

— 15 січня ми перший раз виїхали збирати сміття з контейнерів. Звичайно, що люди не назбирали цілі контейнери, тому вивезли дуже мало. Щоб викинути маленький пакет, ніхто в сім ранку вставати не буде, — розповідає Олександр Верденський, директор комунального підприємства "Черкаська служба чистоти". — Але поки що ми їздитимемо щотижня, пакети не прийматимемо. За таке будуть штрафувати з муніципальної інспекції.

У разі відсутності договору на вивезення відходів передбачений штраф від 340 до 1360 грн.

Зараз ви читаєте новину «У Черкасах запровадили нову систему вивезення сміття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі