понеділок, 18 липня 2011 07:15

Хлопці за день заробили по тисячі гривень

Після двох тижнів дощів минулої неділі в області відновились жнива. Щоб швидше зібрати зерно, комбайни молотять цілодобово.

— Два дні як випогодилося, а вологість 18 процентів. Таке зерно вмить у складах зопріє, — каже о 7.00 у понеділок 53-річний Іван Денисенко, агроном товариства "Колос-08", що в селі Михайлівка Кам'янського району. Зминає колоски пшениці. Зерно засипає у вологомір і дивиться показники. Поряд стоїть комбайн "Нью Голланд". Комбайнери чекають, доки підсохне пшениця.

Об 11.00 вологомір показує 14,5%.

— Ну, з Богом, хлопці, — агроном махає двом комбайнерам. 31-річний Віталій Кімлик сідає в кабіну нового комбайна.

— Поле нерівне, треба дуже акуратно, щоб не загнать жатку в сиру землю, — пояснює комбайнер. — Це найважче, коли крутишся на цих ямах. Тоді й темпи роботи падають, і втомлюєшся. Ну й зарплата менше, бо в нас же від вироботки. За тонну намолоченого зерна прошлий рік платили по 4 гривні.

Чоловік пояснює, що за день роботи комбайн може змолотити до 60 гектарів пшениці. Інколи роса не випадає до ранку. Тоді молотять цілодобово.

— Цього року кажуть, не більше 4 тонн дасть гектар, — розповідає комбайнер. От і рахуємо: 60 гектарів по 4 тонни й поділить на нас двох з Іваном. Десь по півтисячі в день получиться.

Сільгосппідприємство "Лідер", що в селищі Новомайданецьке Тальнівського району придбало цього року комбайн "Джон Дір". Тут одні з найвищих в області розцінки на роботу комбайнерів. За тонну платять 5 грн.

— Врожай гарний, хлопці вчора за день по 1000 гривень заробили, — хвалиться директор 49-річний Олександр Магей. — Як є хароший результат, чого людям не заплатить нормально.

Тетяна Шендрик із планово-економічного відділу Головного управління сільського господарства й продовольства каже, що всім районним управлінням розіслали рекомендації щодо оплати праці комбайнерів:

— На місцях платять, зазвичай, виходячи з тонни намолоченого зерна. Комбайнерам не можуть давати менш як 25 гривень за годину роботи. Але ж це, розумієте, рекомендації. Взагалі ж, комбайнери зараз в ціні.

Комбайнерів відправляють на курси

У господарствах області є 2006 робочих комбайнів. 1100 — нові, високопродуктивні. Українського виробництва — "Дон", "Лан", "Нива", іноземного —  "Джон Дір", "Массей Фергюсон", Клаас". Інші 906 — старі радянські.

— "Джон Дір" 231 гектар може змолотити менш як за тиждень, — каже механізатор із Кам'янки Дмитро Мартинов, 62 роки. — "Нивою" треба місяць.

В обласному управлінні сільського господарства й продовольства кажуть, що комбайни вітчизняного виробництва менш популярні за імпортні. Хоч і коштують удвічі дешевше — близько 500 тис. грн. Імпортні — від 900 тис. до 1200 тис. грн.

— Минулого року молотили ячмінь вітчизняною "Нивою" й "Джоном Діром", то перший дав 20 центнерів із гектара, а американець понад 30, — каже директор підприємства "Лідер" із Тальнівського району Олександр Магей, 49 років. — Тонну зерна на гектарі втрачали. А це 1,5 тисячі гривень.

Перед роботою на новому комбайні господарства відправляють механізаторів на курси.

 

Зараз ви читаєте новину «Хлопці за день заробили по тисячі гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі