понеділок, 17 жовтня 2011 07:30

"Чогось думають, що тут їсти нема чого. А нам і м'ясо дають"

Автор: фото: Ірина ПАТЛАТЮК
  Володимир Загородній та Наталія Хоменко обідають в їдальні терапевтичного відділення Уманської районної лікарні. На обід дали борщ та кашу з рибною котлетою
Володимир Загородній та Наталія Хоменко обідають в їдальні терапевтичного відділення Уманської районної лікарні. На обід дали борщ та кашу з рибною котлетою

У середньому 5 грн у день виділяють із місцевих бюджетів на харчування одного хворого у районних лікарнях. Аби прогодувати людей, медики домовляються із місцевими господарствами.

— Усе купуємо від виробника — фрукти, овочі, крупи, м'ясо, рибу. Відділ економіки райдержадміністрації моніторить ціни, і ми беремо там, де дешевше, — розповідає головний лікар Уманської центральної районної лікарні Інна Добрянська, 41 рік.

10 жовтня. У терапевтичному відділенні щойно завершився обід. Хворі виходять з їдальні. Двоє пацієнтів не встигли пообідати з усіма, тому їдять окремо. На столі миски з борщем, ячна каша з рибною котлетою.

— Я тут із 29 вересня, на їжу на жалуюся, — розповідає 22-річна Наталія Хоменко з Маньківки. — Кожен день дають щось нове, м'ясо є. Увечері щось молочне. Ось їм борщ, добрий, і бурячок у ньому є, і морковка. Суп із м'ясом. Зараз не в кожного м'ясо дома є, а тут дають. Перед цим була в іншій лікарні. Годували синім супом і пісною кашею. Зараз у кожного своя дієта, нас за нею кормлять.

У коридорі розмовляють кілька пацієнтів.

— Мене перевели з хірургії, можу сказати, що всі відділення годують однаково, — говорить Раїса Мороз, 52 роки, із села Городецьке Уманського району. — Рано дають суп, учора гречаний, сьогодні пшеничний, каші рисова, гречана, пшенична. Компот і чай. Булочку ввечері таку пухку.

— Я від родичів зовсім їжі не беру, тут наїдаюся, — каже Петро Юрченко, 63 роки, з Кочубіївки на Уманщині. — Буває, що навезуть, а я їм його назад віддаю. Чогось думають, що тут їсти нема чого. А нам і м'ясо дають, учора от окорочка були, сьогодні рибні катлєти.

У центральній райлікарні Монастирища з бюджету на харчування одного хворого виділили 5 грн 30 коп.

— Ці гроші йдуть на закупівлю цукру, олії, чаю, хліба, молока й частково круп, — говорить головлікар 62-річний Василь Дахно. — А картопля, інші овочі, крупи — то допомагають сільгосппідприємства. Релігійні організації дали рису. Купили трохи варення на млинці. Варимо вареники з картоплею. А от м'яса немає, хоч у минулі роки потроху купували.

Головний лікар Тальнівської райлікарні 63-річний Анатолій Майсюк говорить, що замість необхідних 1 млн 79 тис. грн на харчування хворих у бюджеті передбачено менше третини — 290 тис.

— Харчоблок іще існує, борщі, супи, каші й картоплю варимо. Трохи краще годуємо інвалідів війни та учасників бойових дій — даємо масло, кефір. Сиру в раціоні немає. Раніше, як були колгоспи, то в них можна було щось попросити. Зараз усе приватне. Тому харчами ніхто із сільгосптовариств не помагає.

Досі діють норми 1989 року, за якими пацієнтам мають давати сир, рибу, яйця, ковбасу, м'ясо, масло і кефір.

– У лікарнях області норми харчування забезпечені на 60–70 відсотків, – каже заступник головного лікаря облсанепідемстанції Володимир Папач, 45 років. – Закон чітко передбачає потреби й норми харчування, але якогось покарання за недотримання не має. Можна покарати когось лише за порушення санітарно-гігієнічних норм.  Адміністрації вже на місцях мають якось шукати вихід. Як правило, домовляються  з керівниками підприємств, фермерами про допомогу продуктами.

 

В обласній лікарні від лютого не дають гречки

В обласній лікарні пацієнтів харчують у середньому на 12 грн у день.

— Готуємо з того, що дають, — говорить лікар-дієтолог 82-річна Галина Полинько. Вона керує харчоблоком медзакладу. — Не так часто, як хотілося, але в меню включаємо рибу, м'ясо, печемо сирну бабку з манкою. Сьогодні на обід буде курятина.

Із лютого цього року в меню немає гречки. Не дають твердих сирів.

— Прикидав, по п'ять-шість пиріжків на день з'їдаю й півпалички ковбаски, — розказує 45-річний Юрій Якимчук із Золотоноші. На першому поверсі бере пиріжки з яблуками й вишнями.— Пиріжки по 2,50, ковбаска 15 гривень. Якщо взагалі не їстимете в лікарняній столові, то ще двадцятку накиньте. Учора в нас рано був суп із січки, в обід — суп гороховий і перлова каша, ввечері манка. Ні помидорчика, ні огірочка.

 

Зараз ви читаєте новину «"Чогось думають, що тут їсти нема чого. А нам і м'ясо дають"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі