четвер, 17 грудня 2009 18:29

Олексій Пасєка обміняє церкву на млин

Жителі Кобринового Тальнівського району хочуть відреставрувати старовинну церкву Олександра Невського. Її збудували наприкінці XVIII ст. як греко-католицьку. Після Коліївщини церква стала православною. 1859-го храм перебудували з дерев"яного на кам"яний.

— Церкву кілька разів дивився єпископ Черкаський і Чигиринський Іван із Київського патріархату, — каже сільський голова 47-річний Юрій Книш. — Там ще підлога жива й цвяхи, як новенькі. Але одна біда: церква розпайована.

До 1930-х у селі діяв храм. Потім його переобладнали під колгоспний склад. 1971 року в церкві запустили млин. Із кінця 1990-х він не працює.

— У лютому 2001 року колгоспні збори розпаювали млин, — згадує Книш. — Тоді ніхто не думав про храм. Усі майнові паї оцінили в 3 мільйони гривень. За 35 відсотків вартості їх скупив місцевий підприємець Олексій Пасєка. Тепер церква з млином належать йому.

— Ми запросили подивитися церкву мецената Володимира Мовчана з Кривих Колін. Він уже збудував у Тальнівському районі три церкви, — каже 71-річна Марія Марченко. — Хочемо, щоб і нашу реставрував. Володимир Петрович казав, що такої церкви як у нас ніде в районі нема.

2001-го приміщення храму оцінили в 17 тис. грн, а обладнання млина в 43 тис. Люди просять Олексія Пасєку відмовитися від приміщення.

— Млин давно не використовується, там ґанок завалився, — бідкається Книш. — За 10 років і вся церква завалиться.

— Я віддам людям приміщення церкви, якщо мені куплять нове обладнання для млина, — каже 48-річний Олексій Пасєка. — Тоді знайду собі нову будівлю.

Єпископ Іван знає про вимоги власника церкви.

— Нехай цей чоловік подумає, чи його вимога угодна Богові. Він же православний, — каже владика.

Зараз ви читаєте новину «Олексій Пасєка обміняє церкву на млин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі