понеділок, 29 серпня 2011 06:15

Найкраще розводити коропа, товстолоба і білого амура

— Кліматичні особливості Черкащини сприятливі для розведення риби. У нас не буває надзвичайних подій, таких як паводки чи посухи. Єдине, що може зашкодити роботі — це замерзання ставка взимку. Коли рівень води падає, а безтолковий хазяїн не пробиває кригу, то риба задихається і гине. Але така тенденція іде по всіх областях, — розповідає 35-річний Олег Пироженко, виконувач обов'язків начальника головного управління Держрибоохорони в Черкаській області.

Які види риб найкраще розводити?

— Короп, товстолоб і білий амур. Вони не конкурують між собою, мають різну кормову базу. Можна також запустити хижака — щуку, судака чи сома. Вони як санітари їстимуть хвору рибу або ту, що загинула. Карась виживе у будь-яких умовах. Це єдина риба, яка навіть при спущеному ставку в мулі може прожити 20 днів. Трапляється, приживаються й екзотичні риби — веслоноси і налими. Останній шукає проточну воду і камінь. У нас такі ставки є на Уманщині, в Тальному та Христинівці.

На скільки років брати ставок в оренду?

— Що більше, то краще. На сьогодні максимальний термін оренди — 49 років. А той, хто бере на рік, просто хоче виловити все, що там є, і на цьому закінчити. Перші п'ять років прибутку ви не отримуватимете, а лише вкладатимете гроші. Треба і почистити, і мальок закупити. Зарибок тільки за чотири роки матиме товарний вигляд. До речі, найкращий мальок — до 300 грамів, бо такий добре приживається.

Який оптимальний розмір для ставка?

— Близько 10 гектарів. 5–6 гектарів — це ставок для надання послуг по відпочинку і риболовлі, але не для промислового розведення риби. Рибі потрібен простір, щоб вона могла і нагулюватися, і скидати кормову базу. Найкращі — спускні ставки, а особливо каскадні. Тому що в них можна відібрати рибу, не пошкодивши її. Орендуючи ставок для розведення риби, треба дивитися, на скільки грошей людина може закупити малька і чи вистачить коштів почистити його.

Як часто треба чистити водойму?

— Раз на рік достатньо. Найкраще це робити восени. Зважати на те, наскільки швидко замулюється і заростає очеретом. Від мулу очищають за допомогою драглайна (екскаватор. — "ГПУ") та земснарядів, а воду дезінфікують вапном. Якщо гашене, треба 70 кілограмів на 1 гектар водного плеса, негашеного — 100 кілограмів. Очерет вирубують.

Зараз ви читаєте новину «Найкраще розводити коропа, товстолоба і білого амура». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі