понеділок, 25 червня 2012 05:30

На пам'ятник Залізняку й Гонті зібрали 13 тисяч гривень

Автор: ФОТО: Анна КОРОЛЬ
  Урочистий молебень проходить біля пам’ятного каменя Максиму Залізняку та Івану Гонті. Там ще 40 років тому мали встановити пам’ятник
Урочистий молебень проходить біля пам’ятного каменя Максиму Залізняку та Івану Гонті. Там ще 40 років тому мали встановити пам’ятник

9 червня в Умані відзначили 244-ту річницю повстання на Правобережній Україні під проводом Максима Залізняка та Івана Гонти.

Заходи починаються з розширеної Ради генеральної старшини Українського козацтва під керівництвом Гетьмана Миколи Пантелюка. У ній беруть участь близько 300 козаків з усіх областей країни.

Опісля урочистою ходою під командуванням крайового отамана Олександра Туза козаки йдуть до пам'ятного каменя Гонті й Залізняку. На тому місці понад 40 років тому мали збудувати меморіал загиблим козакам.

— 1968 року нащадки Уманського козацького полку за рішенням міськради встановили камінь із написом "Тут буде споруджено пам'ятник Максиму Залізняку та Іванові Гонті — ватажкам народно-визвольного антифеодального повстання 1768 року". В нашій державі Гонту і Залізняка вважають героями не лише за те, що наважилися виступити проти фізичного і світоглядного поневолення, а й за те, що стали прикладом для наступних поколінь. Розуміння цього було поштовхом для одних звести факт всенародного спротиву до рівня бандитського розгулу. Для інших Залізняк і Гонта завжди залишалися народними символами, гідними увічнення у бронзі чи камені, — каже отаман Уманського козацтва Володимир Сивак.

Козаки та громадські організації неодноразово зверталися до міської влади з пропозицією спорудити пам'ятник, але відповіді так і не отримали.

— Ми підготували і направили офіційне звернення до міського голови з проханням розглянути це питання на сесії міської ради. Офіційної відповіді немає до сьогодні. Неофіційно ж чиновники пояснюють свою бездіяльність браком коштів. І це при тому, що про фінансування міську владу ніхто не просить, мова йде лише про надання дозволу на встановлення пам'ятника на виділеній території, — каже Володимир Сивак.

Виступає письменник Василь Шкляр, автор роману "Чорний Ворон". Згадує, як колись зустрічався з Іваном Гончаром, який розповідав йому про плани створення такого пам'ятника і демонстрував макет.

Козаки разом з активістами започатковують фонд для встановлення пам'ятника. У перші дні до нього вносять понад 13 тис. грн.

Уманська козацька організація планує організувати експертний конкурс та громадське оцінювання проектів пам'ятника. Узяли під опіку територію, що прилягає до майбутнього монумента. Планують розбити на ній Козацький сквер.

— Було б хибно вважати, що уманських козаків цікавлять питання громади, що стосуються виключно козацької тематики. Ми долучаємось до справ, що є актуальні для всієї громади нашого міста й району. Так, ми влаштували прибирання на місці розстрілу жителів Умані єврейської національності та моряків, біля меморіалу "Уманська яма", а також біля Гайдамацького хреста. До такого підходу закликаємо і місцеву адміністрацію, і політичні сили. І найважливіше — увага повинна відбуватись на постійній основі, — каже Володимир Сивак.

Допомогу в організації та проведенні заходу надали Христинівські козаки — міський голова Микола Наконечний, осавул Сергій Ковбасюк, генерал-хорунжий Микола Передерій, підприємець Валерій Костюк, колишній заступник Уманського міського голови Максим Поляков. Також керівники господарств Микола Гордій, Анатолій Кисіль, Володимир Осадчий, Сергій Усик, Олександра Бевз. Особливі слова вдячності Гетьман висловлює уманському підприємцю Анатолію Дегнері і вручає йому іменну козацьку шаблю.

Зараз ви читаєте новину «На пам'ятник Залізняку й Гонті зібрали 13 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі