четвер, 12 листопада 2009 18:23

Григорій Юрик їздив велосипедом до Мурманська

Автор: фотоз архіву Григорія Юрика
  Григорій Юрик під час переходу через Кримські гори минулого літа. Він ішов пішки з друзями від Сімферополя до Ялти
Григорій Юрик під час переходу через Кримські гори минулого літа. Він ішов пішки з друзями від Сімферополя до Ялти

50-річний будівельник із Кам"янки Григорій Юрик подорожує велосипедом. Побував у Криму, Карпатах, на Кавказі, в Мурманську, Білорусі:

— Щоліта беру фотоапарат і гайда подалі, світу побачить, — каже. — Більшість заробленого йде на хобі.

Першу професійну фотокамеру "Кенон" придбав 1997 року. Віддав $1 тис.

— Тоді однокімнатна квартира в Кам"янці коштувала скільки ж. Згодом купив іще один фотоапарат цієї ж марки, але трохи дорожчий.

У велоподорожі Григорій їздить із 2001-го.

— Із собою беру палатку, спальний мішок, аптечку, запчастини до велосипеда. З їжі — суху ковбасу, шоколад, арахіс, мед. П"ять років тому на день подорожі витрачав 15 гривень, тепер — 25.

Мандрівнику велосипед склали знайомі. Рама від "України", решта — імпортне.

— Як до Мурманська два роки тому влітку їздив, подолав 7 тисяч кілометрів. Дуже втомлювався. Я вдень спати не можу, а тоді якраз білі ночі були. Сонце не заходить. Перша ночі, а люди ходять, діти гуляють. Там дуже своєрідна природа. Гарна, але сувора. 26 тепла, а холодом дихає.

Під час мандрівок маршрут найкраще уточнювати в даїшників

Каже, що скрізь за кордоном люди допитливі. Росіяни здебільшого співчувають.

— Як узнають, що я з України, розпитують: чого в нас так погано, злидні, бардак у владі. Один негатив формується про нашу країну. А я їм кажу, що у вас пенсії вдвічі більші, а живете, як бомжі. Пить менше треба. Переводжу розмову на жарт. Пояснюю, що нам Україна найкраща, вам — Росія.

Розповідає, що під час мандрівок маршрут найкраще уточнювати в даїшників.

— Люди можуть неправильно вказати, а даїшники завжди точно роз"яснюють. Коли ти на велосипеді, вони найкращі помічники. Але як сідаю за кермо автомобіля, то вже трохи інша справа.

Цього літа Григорій Юрик подорожував Україною. За 29 днів об"їхав 30 замків. У середньому щодоби долав 100 км.

— Їздив до Німеччини. Там порядок, культура. Але все приватне. Палатку не розіб"єш без дозволу чи оплати за шматок газону.

За підрахунками кам"янчанина, за вісім років він проїхав понад 25 тис. км. Жодного разу в дорозі не хворів, не зазнавав аварій, несправностей. Григорій Юрик неодружений.

У місцевому будинку культури він улаштовує виставки фотографій, які привозить із мандрів.

"Газета по-українськи" оголошує фотоконкурс серед читачів "Є досягнення"


Надсилайте до редакції фотографії та розповіді про свої досягнення у будь-якій сфері. Пишіть про захоплення, вміння, винаходи.

Хваліться своїми рідними, дітьми, тещами, свекрухами, сусідами, зібраним урожаєм, зведеним власноруч будинком, домашніми улюбленцями.

Листи надсилайте на адресу: 18002, м. Черкаси, бульв. Шевченка, 270/2.

Пишіть на електронну пошту: [email protected] або телефонуйте до редакції "ГПУ" в Черкасах за номером: 45 65 05. Запрошуйте журналістів у гості.

Зараз ви читаєте новину «Григорій Юрик їздив велосипедом до Мурманська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі