четвер, 21 січня 2010 18:23

"Доки піднімуся, уся душа в п"ятках"

Автор: фото Микола КАРНАРУК
  Черкащанка Галина Юнак стоїть біля непрацюючого ліфта у будинку на вулиці Благовісній, 433. Жінка має хворе серце. Без ліфта підніматися на шостий  поверх їй тяжко
Черкащанка Галина Юнак стоїть біля непрацюючого ліфта у будинку на вулиці Благовісній, 433. Жінка має хворе серце. Без ліфта підніматися на шостий поверх їй тяжко

12 січня о 04.30 із ліфта будинку на вул. Благовісна, 433 викрали п"ять електронних плат. Щоб відновити роботу ліфта потрібні 3252 грн.

Вхід у 10-поверхівку має два під"їзди: один — до ліфта, інший — на східці. 27-річний Віталій Зеленько піднімається на останній поверх:

— Оце вибіг за хлібом і запізнююся на роботу. Дома 86-річна бабуся, вона майже не ходить і не бачить. Як ліфт працював, то щодня виводив її на вулицю. А тепер сидить у квартирі. Приходили з урною, щоб баба проголосувала, то теж обурювалися, що ліфт не працює.

44-річна Валентина Тишнюк із дев"ятого поверху показує номери телефонів майстрів, начальника служби утримання будинків "Придніпровська", на балансі якого перебуває їхній дім.

— Я дзвонила до ліфтьорів, посилають один до одного. А в прийомну до жеку позвонила, секретарка дала телефон начальника. То там трубку ніхто не бере. Наш дом пристроїли до 421-го. Ви ж бачите, який у нас під"їзд придурошний. Оце така планіровка, — скаржиться Валентина Тишнюк.

Із пакетом сміття виходить сусідка Валентини 65-річна Галина Юнак:

— Та апаратура в ліфту, що вкрали, мабуть, на десятому етажі була. Я убираю в під"їзді, ліфт працював майже постійно. Тепер плохо. Довелося вчора прибрати з першого по шостий поверх. А сьогодні буду вищу половину. У мене серце больне й ішемія, раз у день вийду по східцях і то серце болить. А раніше коли схотіла, тоді й спустилася. Недавно давлєніє піднялося, викликали скору. Син униз спустився, щоб зустріти, бо поночі. А вони питають, куди ви нас ведете. Бо в нас переходи з поверха на поверх через балкони.

46-річна Ніна Пустовіт із шостого поверху працює на підприємстві "Черкасиавтотранс" касиром. Повертається додому пізно, коли кондуктори здадуть виручку.

Два роки тому крадіжки були масовими

— Весело без ліфта. Особливо, коли близько опівночі приїжджаю додому. Доки піднімуся, уся душа в п"ятках. Ходжу з маленьким фонариком, бо на сходах ніде не світиться. Тепер як по хліб спускаюся, то заодно беру сміття, банки на привозну воду, щоб зайвий раз не ходити, — каже Ніна Пустовіт.


Директор підприємства "Черкасиліфт" Петро Сороколєт переконаний, що плати від ліфта вкрали непрофесіонали:

— Виймали запчастини, завдаючи їм пошкодження. Навряд чи цим ділкам вдасться отримати хоч якийсь зиск від награбованого, — розповідає Петро Іванович. — Схопити злочинців не вдалося, бо міліція приїхала запізно.

За словами майстра "Черкасиліфт" Придніпровського району міста 60-річного Олександра Панченка, у платах немає нічого цінного.

— Там одна алюмінієва полосочка не більше 15 грам. Мікросхеми в домашню побутову техніку не годяться, — запевняє Олександр Іванович. — Вартість встановлення нових плат передали службі управління будинками "Придніпровська". Як тільки гроші перерахують,  закупимо плати й відновимо роботу ліфта. У нашому районі ліфт не працює лише в цьому  житловому будинку. А два роки тому крадіжки плат по Черкасах були масовими. Хоч і замки  додаткові ставили.

Начальник служби утримання будинків "Придніпровська" Ігор Роботенко каже, що потрібну суму на відновлення роботи ліфта на Благовісній, 433 перерахують, як тільки  приймуть бюджет.

Зараз ви читаєте новину «"Доки піднімуся, уся душа в п"ятках"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі