четвер, 31 липня 2008 19:45

Дерев"яну дзвіницю збудували над криницею

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Селяни Городецького й Уманського районів дивляться, як отець Микола Соловей разом із дзвонарем  б’є у дзвони нової дерев’яної дзвіниці. Її збудували над колодязем. Тепер дзвін буде чути у кожному колодязі села. На будівництво дзвіниці витратили 50 тисяч г
Селяни Городецького й Уманського районів дивляться, як отець Микола Соловей разом із дзвонарем б’є у дзвони нової дерев’яної дзвіниці. Її збудували над колодязем. Тепер дзвін буде чути у кожному колодязі села. На будівництво дзвіниці витратили 50 тисяч г

Минулого четверга на подвір"ї церкви Святої Покрови в селі Городецьке Уманського району освятили нову дерев"яну дзвіницю. Її збудували над криницею завглибшки 12 м, що поряд із церквою.

— Тепер, коли битимуть у церковні дзвони, то в іншому кінці села люди їх чутимуть із криниці, — розповідає настоятель храму Покрови Пресвятої Богородиці Микола Соловей, 49 років. — Вода утричі швидше за повітря передає звук.

На освячення прийшли понад сотня селян. Більшість — похилого віку. Є й молоді сім"ї із дітьми. Люди підходять до криниці під дзвіницею та п"ють воду.

— Вода тут добра, солодка, — втирає губи дзвонар Микола Зелінський, 53 роки. — Криницю не вручну рили, а пробурили.

Дзвіниця, як і церква, зроблена з дерева.

— Будували в одному стилі. Тільки церкву ставили з дуба, а при будівництві дзвіниці використовували сосну, — зазначає він. — На Черкащині вона перша дзвіниця такого типу. Дзвони поставили саморобні. Колись їх зробили з старих балонів. Як не було дзвіниці, то вони висіли на гілці старої липи. Вилити нові — не вистачило грошей. Можливо, хтось захоче допомогти нашій церкві придбати хоча б п"ять дзвонів.

На зведення дзвіниці витратили понад 50 тис. грн. Роботи велися за кошти прихожан та меценатів. У церкві кажуть, один із них виділив на будівництво 30 тис. грн. Ім"я своє просив не афішувати.

— Люди приходили та клали на карнарку хто стільки міг. Знали, що то на дзвіницю, — кажуть у церкві. — Але більшу частину грошей надали меценати. Допомагали також будівельними матеріалами та технікою.

Освятити дзвіницю приїхав єпископ Черкаський та Чигиринський Української православної церкви Київського патріархату Владика Іоанн, 40 років. Запросили також священиків із Умані та району. Одразу освятили та поставили над дзвіницею один великий та чотири малі хрести.

— Плануємо відновити іконостас. Яким він був раніше, встановити не можемо, бо не лишилося жодної фотографії, — розповідає священик. — На відновлення іконостаса треба 60 тисяч гривень. Плануємо, що ці гроші пожертвують нам меценати та підприємці.

Дерев"яна церква в Городецькому була закладена 1761 року. Освячена 1766-го. Зводили церкву на гроші громади козацького поселення.

Зараз ви читаєте новину «Дерев"яну дзвіницю збудували над криницею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі