середа, 24 серпня 2022 07:50

Спецтема: Війна Росії проти України

"Боротимуся за правду" – чим займаються українські зірки під час війни
12

Цьогоріч 24 серпня Україна не лише відзначає 31-й День Незалежності. Сьогодні минає пів року, відколи РФ вторглася в Україну під приводом так званої "денацифікації". Країна-загарбниця і досі називає війну проти українців "спецоперацією".

Gazeta.ua розповідає про українських знаменитостей, які після початку повномасштабної російської агресії воюють на різних фронтах – інформаційному, волонтерському чи військовому.

Хто воює з російською навалою на передовій

Андрій Хливнюк

У перші дні російського вторгнення фронтмен гурту "Бумбокс" приєднався до лав столичної тероборони. Відео, на якому музикант з автоматом у руках виконує гімн Січових Стрільців "Ой у лузі червона калина" в центрі Києва, розлетілося мережею і досі підіймає бойовий дух українців. Наприкінці березня артист потрапив під обстріл російських окупантів. Осколок потрапив йому під око, від чого почало опухати обличчя.

Хливнюк швидко одужав, після чого знову повернувся на передову. Зараз він служить у батальйоні "Софія".

Тарас Тополя

Лідер гурту "Антитіла" служить парамедиком на лінії фронту. Ще на початку війни він вивіз дружину з трьома дітьми зі столиці до Сполучених Штатів і став на захист України.

Музикант якось ділився подробицями роботи. Він зазначив, що надає не лише медичну допомогу, а й психологічну. Співак підбадьорює поранених бійців, щоб ті не здавалися. Поділився, що іноді обманює під час евакуації захисників з фронту, щоб переконати їх, що вони виживуть. Він каже воїнам, що вже за 3 хв. їм нададуть допомогу, хоча дорога насправді може зайняти більше часу.

Олег Сенцов

Режисер і колишній політв'язень Кремля після 24 лютого вступив до ТрО. Згодом долучився до загону спецпризначення. Він захищав Луганщину, де ведуться запеклі бої з російськими окупантами. У липні він показував, як працює українська аеророзвідка.

"Аеророзвідка іноді нагадує знімальний майданчик, де замість пошуку кращого дубля на плейбеку ти шукаєш ворожі сили", – поділився Сенцов.

Автор: колаж Gazeta.ua
  Українські знаменитості воюють з російською навалою на передовій
Українські знаменитості воюють з російською навалою на передовій

Хто волонтерить

Alyona Alyona

Реп-виконавиця на початку війни повернулася до рідної Баришівки на Київщині та стала фасувальницею ліків.

"Я спочатку займалась тільки інформаційною діяльністю: багато давала інтерв'ю закордонним ЗМІ. Зрозуміла, що до мене приходить зневіра, і треба відволікти себе та працювати фізично. Аптека розташована у будинку, де живуть батьки. Мене попросили фасувати ліки, показали, де які препарати", – розповідала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Dzidzio, "Антитіла" й Пономарьов випустили патріотичний кліп про війну

Режисер і колишній політв'язень Кремля Олег Сенцов після 24 лютого вступив до ТрО
Фото: facebook.com/oleg.sentsov
Лідер гурту "Антитіла" Тарас Тополя служить парамедиком на лінії фронту
У перші дні російського вторгнення фронтмен гурту "Бумбокс" Андрій Хливнюк приєднався до лав столичної тероборони
Реп-виконавиця Alyona Alyona на початку війни повернулася до рідної Баришівки на Київщині та стала фасувальницею ліків
Телеведуча Маша Єфросініна у Польщі відвідувала місцеві притулки та допомагала постраждалим українцям

Маша Єфросініна

Телеведуча разом з двома дітьми тікала від війни до Львова. Наприкінці березня виїхала до Польщі. Там вона відвідувала місцеві притулки та допомагала постраждалим українцям.

Її чоловік-бізнесмен Тимур Хромаєв залишився у Києві, де вступив до тероборони. За словами ведучої, коханий не любить її бачити заплаканою чи засмученою. І лише днями подружжя вперше зустрілося. За словам Єфросініної, війна сильно вплинула на неї та чоловіка. Тому зараз вони вже не такі, як були до початку російської агресії.

Сергій Притула

Ведучий та волонтер залишився у Києві. Активно займається збором коштів, закупівлею та постачанням обладнання й амуніції для українських Сил оборони. Приміром, за три дні українці назбирали 600 млн грн на турецькі безпілотники Bayraktar для ЗСУ. Гроші перерахували благодійному фонду Притули. Збір хотіли проводити тиждень і отримати 500 млн грн, але українці впоралися за три дні й назбирали на 100 млн грн більше.

А днями фонд телеведучого придбав супутник компанії ICEYE за 600 млн грн – за ці самі кошти, які збирали на купівлю трьох турецьких безпілотників.

Автор: колаж Gazeta.ua
  Представники українського шоубізу активно волонтерять
Представники українського шоубізу активно волонтерять

Хто за кордоном дає концерти й інтерв'ю

Тіна Кароль

Виконавиця вирішила залишити Україну на початку російського вторгнення і поїхала до Польщі. Вона організовувала марші на підтримку Батьківщини, збираючи сотні людей. Також об'їздила Європу, де давала благодійні концерти.

"Боротимуся за правду, щоб у кожному місті світу звучав гімн України! Як символ свободи та незламності духу", – казала співачка.

Артистка не змогла залишити без уваги й історію Єгора, відомого завдяки "Маріупольському щоденнику". Кароль придбала хлопчику та його родині квартиру на Івано-Франківщині.

Іванна Онуфрійчук

Телеведучу з родиною війна застала за кордоном. Тому з Мальдів вона з рідними полетіла до Швейцарії. Ще раніше вона частково переїхала туди після освідчення чоловіка-бізнесмена Алмаза. У швейцарській Лозанні вона відкрила пункт збору гумдопомоги для України. Також ведуча відвідує мітинги.

Джамала

Співачка разом із синами поїхала до Стамбула після початку повномасштабної агресії РФ. Там вона дає інтерв'ю іноземним телеканалам і виданням. А ще вона стала учасницею польської версії шоу "Танці із зірками" заради ЗСУ. Зараз активно готується до прямих ефірів з партнером Яцеком Єшке. Вони відточують номери по 8-12 год. на день.

Під час перегляду телепроєкту в Польщі організували збір коштів на підтримку України. Таким чином зірка вирішила також висловити подяку польському народу, який неабияк допомагає українцям. Джамала зазначила, що в історії шоу збір коштів на допомогу українцям відбуватиметься вперше.

Автор: колаж Gazeta.ua
  Зірки за кордоном дають концерти й інтерв'ю
Зірки за кордоном дають концерти й інтерв'ю

Представники українського шоубізнесу візьмуть участь у благодійному онлайн-аукціоні.

Канадська благодійна організація Second Front Ukraine Foundation організовує міжнародний захід, отримані кошти з якого передадуть українським захисникам. Зокрема, ініціатива спрямована на збір коштів для 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр" Сухопутних військ України. На виручені гроші планують придбати для військових супутникові інтернет-станції Starlink та промислові дрони DJI.

Зараз ви читаєте новину «"Боротимуся за правду" – чим займаються українські зірки під час війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі