четвер, 12 серпня 2010 07:15

Супутникове стеження зупинило викрадену машину

 

Максим Коновалюк, 50 років, із Києва має власне автопідприємство — три автофургони та чотири мікроавтобуси. Наймає водіїв. Перевозять вантажі по всій країні.

Торік на машини встановили супутникові системи контролю. У задній частині салону схована невелика коробка завбільшки з долоню. У ній системний блок із платою, GPS— і GSM-антени. Інформація про місцеперебування автівки надходить на космічний супутник.   Звідти — до диспетчера.

— Я можу будь-звідки підключитися до Інтернету й перевірити де знаходяться мої машини, — каже Максим Павлович.

Вмикає комп"ютер. Уводить логін та пароль. На екрані з"являється карта України. На ній рухаються кружечки з іменами.

— Оце Ярослав. Сьогодні він перевозить будматеріали до Ворзеля. Бачу, він уже за Ірпенем. "Миша" — це водій Михайло. Іноземці найняли мікроавтобус для екскурсії на Західну Україну.

Кружечок "Миша" не рухається. Збоку зазначено, що автівка стоїть 40 хв. на вул. Столярчука в місті Горохів Волинської області. Коновалюк збільшує карту. Видно, що машина стоїть біля кафе.

— Видно, Михайло з іноземцями зупинилися на обід, — усміхається. — Ця точка — моя дружина на "Дачії Лоґан". Зранку вона була на Лейпцизькій вулиці, завозила дитину. Потім 2 години стояла біля магазину на Лук"янівці. Зараз біля кафе на Дегтярівській.

Супутникове стеження допомагає заощаджувати, переконався Максим Коновалюк.

Хлопці бензин зливали. Я поприсікав

— У мене на бусі пацан робив, Володя. У нас маршрут був: від залізничного вокзалу по Київській області. Я нікому не сказав, що системи встановив. Сідаю зранку, дивлюся. А мій бус із четвертої ранку їздить по селах. Я Володьку допитав. До роботи він людей із сіл розвозив по базарах, калимив. Бувало, хлопці бензин зливали. Я поприсікав такі витівки.

Машини Максима Коновалюка обладнані датчиками контролю за пальними. Власник може зі свого комп"ютера заблокувати запалювання.

— Одного разу фургон намагалися викрасти, — розказує. — Водій зупинився поїсти. А фуру з продуктами викрали. Я дивлюся на екран. Їде собі моя фура, а водій дзвонить: викрали. Я ментам подзвонив, а потім оператору. Оператор клацнув — і фура заглохла. Тут і менти підоспіли.

Пристрій контролю переміщення коштує 2400 грн. Датчики використання палива — в середньому 4 тис. грн. Абонентська плата становить від 70 грн на місяць.


За обладнання однієї машини власник фірми заплатив 6 тис. грн. Хоча є й дешевші — від 2,4 тис. грн. Сервісний центр "Укр-астра" установив прилади безкоштовно.


Штраф за перевищення швидкості скасували

На автофорумі www.gpsinfo.ru користувач Юрій з Києва розповів, як із допомогою GPS-пристрою уникнув штрафу ДАІ.
— Мені надіслали додому протокол, нібито 29 березня я перевищив швидкість і мушу заплатити. Думаю: стоп, рєбята! Я водій уважний, швидкість ніколи не перевищую.
Юрій звернувся до оператора супутникового зв"язку. Попросив запис за день коли даїшники нібито зафіксували перевищення швидкості.
— Я переглянув запис, — пише Юрій. — Там були всі дані: куди я їхав, з якою швидкістю, де ставав. З роздруківкою пішов у районне ДАІ.
Перед Юрієм вибачилися за помилково виписаний штраф.
Зараз ви читаєте новину «Супутникове стеження зупинило викрадену машину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі