четвер, 14 червня 2012 12:18

Заради стрункої талії дівчата видаляють "зайві" ребра

 

Киянка Олена Фамусова, 24 роки, на вісімнадцятиріччя збільшила груди. Гроші на операцію взяла у батьків. Вирішила на цьому не зупинятися. Змінила форму носа.

Зараз збирається видалити два ребра, щоб талія була струнка, і подовжити ноги у хірурга. Матір шкодує, що тоді дозволила дочці зробити першу операцію. Олена прагне бути схожою на ляльку Барбі. 

"Ускладнення після видалення двох ребер - можливе  опущення нирок. Нирки не захищені, може розвинутися піелонефрит", - каже хірург-ортопед із інституту травматології і ортопедії Бабко Андрій, 40 років.

При операції по подовженню ніг ставлять апарат Ілізарова, або схожі конструктивно апарати зовнішньої фіксації. Його використовують також при переломах і уроджених патологіях кісток. Являє собою металеві "кільця", на них кріпляться "шпиці", які проходять через усю кістку. Частіше ставлять на великогомілкову кістку, нижче коліна, рідше на стегно. Зазвичай подовжують на 5 см, можна і більше, але потім страждають нерви, судини, м'які тканини, погіршується кровообіг, послаблюються м'язи, стопи. Тому офіційно більше ніж на 8 см не подовжують. Ламають кістки, при заживанні починає рости кісткова мозоль, щоб її подовжити і зміцнити одягають апарат і носять півроку. Мозоль така ж міцна як і кістка.

Небезпечними є шпиці, якщо неправильно доглядати, можна занести інфекцію, заробити остеоміеліт . Пересуватися деякий час доведеться в інвалідному візку, трохи згодом можна ступати на ноги і поволі ходити на милицях. Післяопераційний період триває  близько півроку. Спочатку доводиться терпіти страшенний біль.

"Пацієнтам, які просять робити операції "для краси", важко догодити. При відсутності видимої патології стараємося  відмовити їх від операції, адже операція - це завжди ризик, - каже хірург. - Рекомендуємо звернутися до психолога. Одна дівчина прийшла до мене з проханням подовжити одну ногу на два см іншу на один, не став такого робити. Спитав, як вона собі це уявляє. А вона весь час міряє свої ноги сантиметром і їй здається, що одна нога коротша на 1 см і одного см не вистачає її ногам до ідеалу, хоча при детальному дослідженні ноги були рівні і звичайної нормальної форми. Був лише сколіоз першого-другого ступеня. Через деякий час вдалося від операції пацієнтку відмовити".

Зараз ви читаєте новину «Заради стрункої талії дівчата видаляють "зайві" ребра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі