середа, 24 жовтня 2012 12:16

У три роки дитину віддають на плавання, з шести – на футбол

У три роки дитину віддають на плавання, з шести – на футбол
Вид спорту має відповідати характеру, схильностям та фізичним даним дитини ФОТО: sport.proadv.net

Киянин 7-річний Андрій Косташ встановив всеукраїнський рекорд — віджався від підлоги 4 тис. разів. Дві години школяр віджимався від підлоги, час від часу міняв положення рук, щоб задіяти різні групи м'язів. Підтримували Андрія батьки, вони ж рахували кількість віджимань. На одне віджимання йшло по 2-5 сек.

"У нього була пупочна грижа і лікарі рекомендували займатися спортом, качати прес, — каже Олександр Косташ, батько хлопчика. — Син почав тренуватися, коли йому виповнилося 5 років. Записався на карате. Через два місяці занять привіз зі змагань свою першу золоту медаль. Тепер займається спортивною гімнастикою, записався на акробатику на пілоні. Бити рекорд вирішили на віджиманнях, бо вдома син може робити такі вправи без перерви кілька годин. 4 тисячі разів — для нього не межа. Його домашній рекорд — 6,5 тисячі. Андрій трохи розчарувався, що не зміг віджатися більше, коли фіксували рекорд. Але син злегка застуджений, тому м'язи ослаблені".

Попередній український рекорд був 1,7 тис. віджимань. Його поставив на рік старший від Андрія хлопець.

"Син мріє колись перевершити досягнення грузинського інженера, який за добу віджався понад 44 тисячі разів. Я впевнений, що скоро йому це вдасться", - говорить Олександр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На спортивну гімнастику беруть з п'яти років

Цікавимося у педіатра Вікторія Золотаренко, чи є безпечними для дітей такі навантаження.

"Батькам треба визначитись, чи хочуть вони зробити дитину спортсменом, чи просто здоровою і фізично розвиненою, - каже Вікторія. – Мами і тато повинні бачити різницю між професійним спортом і фізкультурою. Як кажуть у народі, "фізкультура лікує, а спорт руйнує".

І батькам, і дітям треба пам'ятати, що спортом займаються заради результату, а фізкультурою, щоб бути здоровим.

"Жодна спортивна кар'єра не обходиться без травм і проблем зі здоров'ям у майбутньому. Бокс і карате можуть призвести до струсів мозку. Дзюдо і вільна боротьба - до вивихів суглобів. Футбол супроводжується травмами ніг, художня гімнастика і хокей — лідери з травматизму".

Педіатр радить правильно вибрати вид спорту, який відповідатиме віку дитини і стану її здоров'я.

"Головне завдання батьків — не нашкодити здоров'ю дитини. Надмірні навантаження негативно вливають на фізичний і психологічний розвиток. Щоб від спорту була користь, дитина має отримувати задоволення від занять. А для цього вид спорту має відповідати характеру, нахилам, фізичним даним, а не амбіціям батьків. З трьох років дитину можна віддати на плавання і танці, у 5 років – на теніс і хокей, з шести - на футбол і художню гімнастику. З десяти – на легку атлетику, бокс, фехтування і кінний спорт".

Спорт протипоказаний, якщо дитина має проблеми з серцем, порушення судинної системи, хронічні захворювання органів дихання і травлення. Таким діткам корисною буде лікувальна фізкультура. Якщо дитина не хоче займатися спортом, не варто її змушувати. Для здоров'я достатньо гуляти, гратися у дворі і ходити пішки.

Зараз ви читаєте новину «У три роки дитину віддають на плавання, з шести – на футбол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі