четвер, 03 листопада 2011 10:27

Обмеження споживання шоколаду та кави вбереже від раку грудей
5

Фото: Фото надане Світланою Дубиною

Громадські організації Вінниці просять жінок обстежуватись в онкодиспансері щороку. Керівникам підприємств радять організовувати профогляди для своїх працівників.

"На Вінниччині досить висока смертність серед жінок, які помирають від раку молочної залози. Навіть, якщо поставили такий діагноз, то 20 відсотків з них не йдуть лікуватись. Гадають, рак це вирок. Насправді, це лиш діагноз. Якщо його виявляють на ранніх стадіях, то люди одужують", - каже голова громадської організації Вінницького просвітницького центру "ВІСЬ" Світлана Дубина, 46 років.

Лікарі радять жінкам після 40-ка років щороку проходити мамографію.

"Першопричин раку сучасна медицина не знає, тому немає специфічної профілактики цього недугу. Рак - це мультифакторне захворювання, яке характеризується тим, що порушуються механізми поділу клітин і вони втрачають здатність до природньої сметрі. Ці клітини починають неконтрольовано ділитись і рости, а в подальшому розповсюджуються по всьому організму", - пояснює мамолог вінницького медцентру "Альтамедика" Богдан Шевня, 37 років.

Мамолог радить понад годину гуляти на свіжому повітрі та споживати здорову їжу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щодня 50 українок дізнаються про рак грудей

"Варто обмежувати вживання канцерогенів. Це харчові домішки, барвники, консерванти, копченості. Не вживати алкоголь, не палити. Також для жінок шкідливим є чорний шоколад і міцна кава. Не варто робити аборти та неконтрольовано приймати гормональні препарати. Підвищенний ризик захворіти раком мають жінки, у яких близькі родичи хворіли на цю недугу (мати, сестра). Часті запальні захворювання по гінекології, щитоподібної залози - порушують баланс гормонів в організмі і це може стати підгрунттям на якому виникає рак молочної залози", — додає Шевня

Завдяки вінницькому прес-клубу для 140 вінницьких журналістів та працівниць вінницьких ЗМІ організували обстеження у мамолога 2-3 листопада.

"Так ми звертаємо увагу усіх керівників підприємств на профогляди. Уже десять років працюємо, а досі не чули за планові обстеження серед працівників заводів. Нині в Україні кожну годину від раку молочної залози помирає жінка. І чоловіки хворіють. Торік в області від раку грудей померло троє чоловіків. Обстеження коштує грошей. Але якщо на вазі 200 гривень і життя, то, звичайно, переважить життя" - додає Дубина.

"Журналістки страшенно зайняті люди і не мають часу на власне здоров'я. Керівники інших підприємств теж могли б організувати планові обстеження для своїх працівниць. Адже через невчасний огляд, хвороба запускається. Жінки з ринків могли б виділити один день для обстеження на виїзному мамографі. У Вінниці є лише один керівник — директор комбінату "Хлібопродукт" №2 Михайло Мотрух, який щороку виписує виїзний мамограф і жінки проходять обстеження", - говорить голова Вінницького прес-клубу Наталія Болховська, 35 років.

Зараз ви читаєте новину «Обмеження споживання шоколаду та кави вбереже від раку грудей ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі