пʼятниця, 28 жовтня 2011 00:00

Щодня 50 українок дізнаються про рак грудей

Автор: фото з сайта www.altamedica.com.ua
  Жінки з 20 років раз на місяць мають промацувати груди, чи не з’явилися затвердіння.  Після 30 років треба робити мамографію — рентген молочної залози
Жінки з 20 років раз на місяць мають промацувати груди, чи не з’явилися затвердіння. Після 30 років треба робити мамографію — рентген молочної залози

Щодня 50 українок дізнаються, що хворі на рак грудей. Недуга посідає перше місце серед онкології у жінок.

— Моя мати померла 10 років тому від раку грудей. З юності вчила мене обстежувати себе, — каже киянка 43-річна Тетяна Антоненко. Просить змінити ім'я. — Три місяці тому намацала невелику ґулю у правій груді. На мамографії — рентгені молочної залози — підтвердили пухлину.

Після знімка пацієнтці зробили біопсію — взяли зразок пухлини на аналіз. Вона виявилася доброякісною.

— Мамографія допомагає виявити хворобу на ранній стадії, — говорить столичний рентгенолог 47-річний Олексій Писарчук. — Зазвичай роблять два знімки — один збоку, другий зверху. Першу мамографію для профілактики варто зробити між 30 і 40 роками. Після 40 жінкам слід обстежуватися через рік, а після 50 — щорічно.

У Тетяни Антоненко виявили фіброаденому на 3 см. Поряд утворилися невеликі вузли.

— Було 10 відсотків ймовірності, що пухлина перетвориться на злоякісну. Такі дуже швидко ростуть, — продовжує лікар. — Пацієнтка була у групі ризику, бо народила пізно — у 32 роки. Зараз їй понад 40 років, у неї змінюється гормональний обмін. Також її мати хворіла на рак. Це разом збільшує ризик онкології.

Пухлину вирізав столичний хірург 50-річний Геннадій Маслов.

— Видалив лише пухлину, а молочну залозу зберіг. Залишилися лише підшкірні косметичні шви, яких за півроку не буде видно. Якби це був рак другої-третьої стадії, довелося би видаляти груди повністю.

За два дні після операції пацієнтка могла вставати з ліжка. За три тижні її виписали.

— Лікар сказав, має минути чотири-п'ять років без ускладнень. Лише тоді мене вважатимуть повністю здоровою. Доброякісні пухлини ніколи не утворюються на тому самому місці, не поширюються на інші частини тіла. Тому в цілому не загрожують життю. Але фіброаденома може виникати знову або перейти у рак грудей.

При переродженні пухлини ракові клітини поширюються на сусідні здорові. Проникають у кровоносні та лімфатичні судини, розносяться до інших органів. Найчастіше утворюють метастази у кістках, легенях, головному мозку. Для лікування раку застосовують променеву та хіміотерапію. Так знищують перероджені клітини.

— Променева терапія також зменшує біль, кровотечі та покращує дихання. Хіміотерапія убиває ракові клітини препаратами. Її призначають відразу після операції, інколи — до неї, щоб зменшити розмір пухлини. При обох видах терапії випадає волосся, зникає апетит, відчувається втома, нудота.

Зараз ви читаєте новину «Щодня 50 українок дізнаються про рак грудей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі