четвер, 17 березня 2011 10:22

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

Події в Японії вдарили по європейському автопрому

Події в Японії вдарили по європейському автопрому

Катастрофа в Японії завдала серйозного удару по автомобілебудівній галузі в глобальному масштабі. Йдеться не лише про припинення роботи японських заводів Toyota, Honda, Nissan. Число авто, які не зійшли з їх конвеєрів, досягло 1,2 млн.

Згідно з дослідженням IHS Automotive, від землетрусу і цунамі в Японії постраждали десятки фірм-постачальників автокомпонентів для виробників у Європі та Америці.

Майже всі види комплектуючих постачають зараз з Японії безпосередньо на конвеєр. Практика створення складських запасів уже майже не використовується. Багато провідних автомобільних компаній світу, наприклад, залежать від поставок японської електроніки. Зокрема, фірма Denso є постачальником Toyota (в тому числі її заводів у США), GM, Mazda і Jaguar; концерн Fujitsu забезпечує Ford, Subaru і Toyota. Продукцію Aisin SW отримують Audi, GM і Toyota. Через це експерти з великою стурбованістю відзначають перебої в роботі, зокрема, концерну Panasonic.

Згідно з даними журналу Automotive News, американські заводи Toyota отримують 20% комплектуючих безпосередньо з Японії. Офіційний представник Toyota Deutschland підтвердив, що якщо пауза у постачанні комплектуючих з Японії затягнеться, то дефіцит певних автокомпонентів виникне і в Європі.

Про кризу дефіциту комплектуючих повідомили навіть в компанії Mazda, хоча її заводи розташовані далеко на заході від епіцентру землетрусу. А в штаб-квартирі Suzuki в Хамамацу, розташованій в 500 км від Токіо, підтвердили, що отримати точну інформацію про стан справ у своїх постачальників і дилерів їй дуже важко.

Зараз ви читаєте новину «Події в Японії вдарили по європейському автопрому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі