середа, 16 березня 2011 22:22

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

Японії знадобиться 5 років і 200 мільярдів доларів для відновлення країни - експерти

Японії знадобиться 5 років і 200 мільярдів доларів для відновлення країни - експерти

Японії знадобиться щонайменше п'ять років і близько 180 мільярдів доларів, щоб впоратися з наслідками руйнівного землетрусу, що стався на північному сході країни 11 березня, - стверджують експерти.

Нагадаємо, що раніше фахівці називали значно менші суми - близько 60 мільярдів доларів, проте з кожним днем ??стає все більш очевидним, що наслідки стихійного лиха  будуть складнішими, ніж передбачалося.

Країні, і без того обтяженої величезним держборгом, належить направити чималі кошти на ремонт пошкоджених стихією об'єктів інфраструктури - починаючи з доріг, мостів та залізничних магістралей і закінчуючи енергомережами і морськими портами. Деякі аналітики вже порівнюють масштаб майбутніх робіт з післявоєнним відновленням країни.

За підрахунками експертів, землетрус і руйнівне цунамі обійдуться країні приблизно в 3% ВВП (близько 180 мільярдів доларів). Однак, як зазначив представник Світового банку Адхас Джха (Abhas Jha), такого роду оцінки, як правило, переглядаються.

Влада Японії, між тим, до цих пір не називають навіть приблизної суми можливого збитку.

Варто також відзначити, що на частку чотирьох найбільш постраждалих від стихійного лиха префектур - Івате, Міяги, Фукусіма і Ібаракі - припадає 6% ВВП Японії. Тут зосереджено багато промислових підприємств, а також морські ворота. Найважливіші з них - найбільший порт на північно-східному узбережжі Сендай - зруйновані цунамі.

Ще три порти серйозно постраждали і не будуть приймати і відправляти суду щонайменше кілька місяців, зазначають експерти, і додають, що шість нафтопереробних заводів, здатних переробляти 1,4 мільйона барелів нафти на добу (що складає приблизно третину нафтопереробних потужностей країни), закриті через пожежі.

Багато компаній були змушені згорнути виробництво через дефіцит електроенергії. Так, Sony Corp. зупинила конвеєри на кількох своїх заводах. Аналогічним чином вчинила компанія Toshiba. Всі автовиробники, у тому числі найбільший у світі Toyota Motor Corp., Припинив складання машин на підприємствах по всій Японії.

Втім, вважають експерти, японському бізнесу, схоже, доведеться справлятися з труднощами самотужки, оскільки у влади зараз є  терміновіші завдання: крім забезпечення безпеки на АЕС у Фукусіма, де склалася критична ситуація, зараз важливо відремонтувати зруйновані дороги і мости, щоб забезпечити доставку в постраждалі райони продовольства, медикаментів, палива і предметів першої необхідності. За оцінками аналітиків, цей процес може зайняти до трьох місяців.

Зараз ви читаєте новину «Японії знадобиться 5 років і 200 мільярдів доларів для відновлення країни - експерти ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі