четвер, 17 жовтня 2024 03:25

Як довго можна працювати на холостому ходу без шкоди для двигуна

Як довго можна працювати на холостому ходу без шкоди для двигуна
Як довго можна працювати на холостому ходу без шкоди для двигуна. Фото: vistapointe.net

В інтернеті є багато думок щодо того, скільки часу можна працювати двигуну на холостому ходу без шкоди.

Одні кажуть, що 10-15 хв, інші - що до пів години, а таксисти взагалі залишають двигун працювати по кілька годин. Чи небезпечно це, розповідає Ukr.Media.

Холостий хід піднімає три важливих питання: змащення двигуна, стан паливної системи та моторної оливи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Авторозборка Мерседес в Києві - де замовити оригінальні б\у запчастини

Змащення двигуна і робота масляного насоса

Ще в університеті викладачі говорили, що з технічної точки зору холостий хід не шкодить двигуну. Мотор може працювати як 15 хв, так і кілька годин без проблем.

Припущення про те, що через низький тиск олива не достатньо змащує вузли (наприклад, шийки колінчастого чи розподільного валів), безпідставні. Сучасні двигуни забезпечують достатню циркуляцію оливи навіть на низьких обертах, адже масляні насоси мають запас потужності і здатні змащувати всі важливі частини двигуна.

Проте це стосується лише конструкції двигуна. Важливими залишаються ще два аспекти - паливна система та якість оливи.

Паливна система

Тут все залежить від типу паливної системи та виду палива (бензин, дизель, газ). У випадку з бензином і розподіленим уприскуванням, форсунки забруднюються мінімально навіть на холостому ходу. Проте з часом (приблизно через 100-150 тис. км пробігу) їх все одно потрібно чистити.

Якщо мова про безпосереднє уприскування, то форсунки більш схильні до забруднення, особливо на холостих обертах, оскільки вони знаходяться в камері згоряння. Але значні проблеми можуть виникнути тільки після тривалого пробігу.

Газ (метан, пропан) є чистішим паливом, тому двигун забруднюється менше. У такому випадку холостий хід майже не впливає на забруднення системи, хоча клапани зношуються швидше.

Дизельні двигуни працюють на нижчих температурах, що також впливає на менше забруднення, але через специфіку роботи нагар все одно утворюється, особливо після тривалого пробігу (100-150 тис. км).

Що стосується нагару на поршнях і кільцях - він утворюється не лише через холостий хід, а й у процесі роботи двигуна загалом. Щоб зменшити кількість нагару, час від часу варто "проганяти" мотор на високих обертах, що сприятиме його спалюванню.

Олива

Олива повинна бути якісною, не втрачати своїх властивостей. Ідеально використовувати синтетику та змінювати її після 250-300 мотогодин роботи в міських умовах. Під час холостого ходу двигун працює, але ви не рухаєтесь, і відбувається зношування оливи. Тому важливо пам'ятати, що чим більше часу двигун працює на холостому ходу, тим швидше потрібно міняти оливу.

Висновок

Холостий хід здебільшого не шкідливий для двигуна. Однак варто частіше міняти моторну оливу і періодично виїжджати на трасу, щоб двигун працював на високих обертах і очищувався від нагару.

Форсунки все одно доведеться чистити рано чи пізно, і холостий хід може впливати лише на форсунки з безпосереднім вприскуванням палива, які можуть заростати швидше. Однак цей процес не є критичним, і в цілому значної шкоди немає.

Також варто додати, що взимку холостий хід, тобто прогрів двигуна, є набагато кориснішим, ніж починати рух на холодному моторі. Це допомагає уникнути додаткового зносу, який виникає під час роботи двигуна на низьких температурах.

У Hyundai вийшла нова модель. Це Inster 2025 модельного року. За розмірами вона менша за "Рено Дастер". Але автівку теж відносять до бюджетних кросоверів. Виробник розсекретив новий варіант моделі.

Новинку невдовзі можна буде придбати. При цьому покупці матимуть вибір, окрім стандартного виконання, в лінійці моделі з'явилася модифікація Hyundai Inster Cross, повідомляє Hyundai.

Зараз ви читаєте новину «Як довго можна працювати на холостому ходу без шкоди для двигуна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі