пʼятниця, 26 квітня 2024 08:43

Соціальні вплати у травні: що зміниться

Соціальні вплати у травні: що зміниться
У травні в Україні впровадять певні новації у соціальних виплатах. Фото: slovoidilo.ua

У травні в Україні впроваджують деякі новації у соціальних виплатах. Зокрема, це стосується допомоги на дітей та ремонт житла.

Водночас продовжаться виплати внутрішньопереміщеним особам, яким допомога призначена автоматично і хто писав заяву на продовження виплат. Про це повідомляє NV.

У травні продовжать виплати тим ВПО, кому допомога призначена автоматично, і кому схвалили заявку на продовження виплат.

Допомога ВПО

Із 1 березня 2024 року для тих ВПО, які отримували допомогу протягом року або двох, її було продовжено ще на пів року з урахуванням низки особливостей.

Першочергово допомога перепризначалась людям, які не можуть працювати, доглядають дітей, важко хворих, осіб з інвалідністю, не мають доходів або мають низькі доходи. Тому частині ВПО виплати були продовжені автоматично, а ще частина мала подати відповідні заяви до органів соціального захисту населення або ЦНАП.

Подати заяву на перепризначення виплат можна до 30 квітня. Тим, хто подасть заяву в квітні, виплата буде нарахована, включаючи березень. Не виключено, що у травні термін подачі заяв на допомогу ВПО продовжать. А особи з інвалідністю з-поміж ВПО отримають свої виплати з березня, навіть якщо заява буде оброблена у травні.

Допомога для громадян, які проживають в Україні і мають статус внутрішньо переміщених осіб, становить:

• для осіб з інвалідністю та дітей - 3000 грн;

• для інших осіб - 2000 грн.

Отримувати гроші можна 15-го та 28-го числа кожного місяця.

У травні при нарахуванні виплат ВПО будуть враховувати довідку про склад сім'ї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гетманцев закликав українців розраховувати на самих себе у 2025 році

Допомога на дітей

У травні діти загиблих захисників-добровольців, які не входили до складу ДФТГ, будуть отримувати збільшену адресну допомогу. З 1 квітня 2024 року її розмір зріс:

• з 2361 грн до 7800 грн на одну неповнолітню дитину;

• до 6100 грн - на кожну дитину, якщо в сім'ї двоє і більше дітей.

Такі виплати будуть здійснювати щомісячно. Підвищення відбулось автоматично, додатково звертатись нікуди не потрібно.

У травні можна отримати і допомогу на дітей, які залишились без батьківського піклування.

Окрім того, у травні прийомні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу та сім'ї опікунів (піклувальників), до яких були влаштовані двоє та більше дітей віком до 18 років, що на момент звернення перебували за межами України, матимуть можливість отримати нову грошову допомогу.

Допомога від організацій та фондів

У травні особи з інвалідністю з дитинства та діти з інвалідністю зможуть отримувати додаткові виплати від Всесвітньої продовольчої програми ООН.

Окрім того, українці, житло яких постраждало через ворожі обстріли, мають змогу отримати фінансову підтримку від Карітас Україна за підтримки УВКБ ООН в рамках проєкту Ремонти домогосподарств у Дніпропетровській, Херсонській, Миколаївській, Запорізькій, Житомирській, Харківській і Одеській областях.

У травні БФ "Право на захист" продовжить збір даних на отримання фінансової допомоги від УВКБ ООН у різних областях України.

В Україні з 1 травня підвищать пенсії особам від 70 років, розмір виплат яких не досягає 10 340,35 грн.

Виплати пенсіонери отримають за місяць після досягнення відповідного віку, що дозволяє на них претендувати.

Зараз ви читаєте новину «Соціальні вплати у травні: що зміниться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі