пʼятниця, 03 травня 2024 17:27

Знають одиниці: скільки яєць треба фарбувати на Великдень

Знають одиниці: скільки яєць треба фарбувати на Великдень
Фото: pinterest

Православні віряни почали фарбувати яйця на Великдень.

Але не всі знають, яку кількість крашанок треба варити та ставити на великодній стіл.

Щоб зрозуміти це, розповімо, як правильно визначити кількість яєць для фарбування.

Яке значення має крашанка

Яйце є символом життя ще з дохристиянських часів. Людей дивувала здатність неживого на перший погляд об'єкта перетворюватись на живу істоту, тому йому стали приписувати магічні здібності. З часом це вилилось у традицію спеціально оздоблювати яйця до великих свят: розмальовувати, щоби вийшла писанка, або фарбувати в один колір - в такому разі виходить крашанка.

З приходом християнства фарбоване яйце стало символом воскресіння Ісуса. Навіть народилась народна легенда про те, як Марія Магдалина повідомила імператору Тиберію новину про це диво. Той відповів, що мертва людина не може воскреснути, як біле яйце не може стати червоним. У цю саму мить біле яйце, яке Марія тримала у руці, почервоніло.

Священники стали освячувати цей символ, надаючи йому особливого значення. Виходячи з цього, а також з традиційної хазяйновитості і звички ставитись до харчів з повагою, українські господині намагались точно розрахувати кількість яєць для Великодня.

Як визначити кількість крашанок

Щоби порахувати, скільки яєць фарбувати, в народі орієнтувались на кількість членів родини.

Кожному за великоднім столом мала дістатись одна крашанка. Якщо на Великдень планувалось приймати гостей чи відвідувати родичів, на кожного з них також виготовлялась одна крашанка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виграєте "битву" крашанками: як пофарбувати великодні яйця, щоб шкаралупа стала міцною

Писанки вважались коштовним подарунком. Тому їх робили з розрахунку тільки на тих, кому планувати вручити цей символ.

Найбільш поширеним кольором крашанок є червоний - символ енергії життя, крові Христа та сонця. Щоби забарвити яйця таким чином використовують цибулеве лушпиння.

Також можна зустріти рожеві крашанки, фарбовані соком буряку, сині - ягодами чорниці, жовті - листям берези, корою молодих яблунь чи куркумою, коричневий - корою дуба чи шкаралупою волоського горіха.

Обов'язковим атрибутом Великодня є крашанки. Є безліч способів, як пофарбувати яйця. Але як це зробити, щоб не забруднити руки та що робити, якщо така прикрість вже сталась, а відмити фарбу важко.

Gazeta.ua розповість кілька перевірених способів, коли в рукавичках фарбувати не зручно.

Зараз ви читаєте новину «Знають одиниці: скільки яєць треба фарбувати на Великдень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі