понеділок, 13 травня 2024 21:26

Люди спостерігали потужне північне сяйво - що його спричинило
4

В останні дні у багатьох місцях Землі було видно північне сяйво.

Це відбувається через те, що наша планета піддається впливу магнітних бур. Великі потоки матеріалу, що відокремився від Сонця, врізаються у магнітне поле Землі, повідомляє Science Alert.

Остання магнітна буря була найсильнішою з часів Великої сонячної бурі на Хелловін 2003 року.

Полярні сяйва бачили у широтах, де їх зазвичай не видно. Це сталося через те, що Землю накрили дві геомагнітні бурі найсильнішої категорії G5.

На Землі відбувається потужна магнітна буря
Фото: Getty images
На Землі відбувається потужна магнітна буря
На Землі відбувається потужна магнітна буря
На Землі відбувається потужна магнітна буря

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Закарпатті у ніч проти 11 травня спостерігали північне сяйво

Найближчим часом Землю можуть накрити нові магнітні бурі. Їх спричинила область сонячних плям під назвою AR 3664, яка зараз перетинає поверхню Сонця. Ця область настільки велика, що її можна побачити без телескопа. Вона також надзвичайно активна, вже випустила кілька спалахів найпотужнішого класу Х.

Спалахи не мають такого великого впливу на нашу планету. Вони супроводжуються корональними викидами маси. Це масивні викиди плазми та магнітних полів.

Такому викиду потрібно кілька днів, щоб досягти Землі. У магнітосфері вони прискорюються вздовж силових ліній магнітного поля Землі, доки не викидаються в атмосферу. Там вони взаємодіють із вже існуючими частинками.

Це спричиняє полярні сяйва. Зазвичай вони зелені, але коли полярні сяйва особливо сильні, вони набувають червоного кольору.

У ніч на суботу, 11 травня, на Землі вперше за 20 років досягла найвищого рівня геомагнітна буря.

K-індекс піднявся до максимальної позначки - 9. Про це повідомляє Центр прогнозування космічної погоди.

Центр використовує "K-індекс", щоб описати наскільки активність сонця впливає на магнітне поле Землі. Цей показник коливається від 0 до 9, де 0 означає спокій або відсутність впливу, а 9 - найсильнішу геомагнітну бурю.

Зараз ви читаєте новину «Люди спостерігали потужне північне сяйво - що його спричинило». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі