середа, 25 березня 2020 13:56

Новий коронавірус виявився химерою

Новий коронавірус виявився химерою
Новий коронавірус виявився химерою. Фото: pixabay.com

Коронавірус SARS-CoV-2 може виявитися гібридом двох вірусів, які об'єдналися воєдино.

Про це заявив дослідник Александр Хассанін, повідомляє ZN.ua з посиланням на західні ЗМІ.

Учений висуває версію, що SARS-CoV-2 утворився з вірусів панголіна та летючої миші.

У грудні 2019 року стало відомо про те, що 27 осіб із 41, які заразилася вірусом на початку спалаху, побували на ринку в Ухані.

Пізніше з'ясувалося, що перший випадок зараження стався в листопаді. Він не пов'язаний із цим ринком.

Китайські вчені дослідили геном вірусу. Порівняльний аналіз показав, що SARS-CoV-2 близький до вірусу SARS-CoV, який став причиною епідемії гострого респіраторного синдрому в Китаї та 29 країнах світу у 2002-2003 рр. Тоді було інфіковано 8098 осіб, померли 774. Резервуаром цього вірусу є кажани роду Rhinolophus.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд оголосив надзвичайну ситуацію по всій країні і продовжив карантин

У лютому вірус, ще більше схожий на SARS-CoV-2, було знайдено в панголінів. Тож ця тварина стала імовірнішим резервуаром вірусу.

Але недавні дослідження показали, що геном вірусу, виділеного з панголіна, має лише 90% схожості з SARS-CoV-2 і не несе відповідальності за пандемію COVID-19.

Геномні порівняння вказали на те, що новий коронавірус є результатом рекомбінації між двома вірусами, тобто химерою вірусів панголінів і кажанів. Результатом такого поєднання є те, що вірус може заражати нові види. Для того щоб зараження сталося, обидва віруси повинні потрапити в один організм одночасно.

Наразі вчені шукають відповідь на питання, в якому організмі сталася рекомбінація — кажана, панголіна чи якоїсь іншої тварини, а також аналізують, як відбулося передання вірусу людині.

У спадкоємця британського престолу принца Чарльза виявили коронавірус. Симптоми легкі, він перебуває вдома під наглядом лікарів.

Зараз ви читаєте новину «Новий коронавірус виявився химерою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі