неділя, 28 квітня 2024 22:35

Як сімейний статус впливає на якість сну: нові дослідження науковців

Як сімейний статус впливає на якість сну: нові дослідження науковців
Статус відносин з партнером може впливати на сон Фото: pinterest

Якість сну залежить від сімейного статусу.

Такі висновки зробили австралійські науковці після проведеного дослідження.

Вони виявили, що люди, які живуть з постійним партнером засинають значно швидше, ніж ті, які мають випадкових партнерів або взагалі самотні, пише mozhna.space.

Вже існуючі дослідження показують, що сон поруч із кимось може напряму впливати на якість сну. Через ряд психологічних та еволюційних факторів, таких як потреба в міцних соціальних зв'язках, щоб почуватися в безпеці, здається, що сон поряд з кимось робить його якіснішим, а те, наскільки добре людина спить, пов'язане з близькістю в парі.

Однак жодне з попередніх досліджень не вивчало, як саме статус відносин може вплинути на сон.

Психологи з CQUniversity опитали майже 800 осіб і оцінили їх сон, використовуючи скорочену версію Піттсбурзького індексу якості сну.

Випадкові партнери не дають спати ночами

Дослідження, опубліковане в журналі Sleep Science, показало, що людям, які мають випадкових партнерів, потрібно більше часу - приблизно 10 хвилин - на те, щоб заснути, ніж людям, які живуть із постійним партнером.

Десять хвилин можуть здатися не таким вже великим терміном, але дослідження показують, що всього чотири-вісім хвилин можуть становити ту різницю між людьми, які страждають на безсоння (розглядається як гіперзбудження з фізіологічними показниками, такими як підвищення швидкості метаболізму, підвищення температури тіла, зміна частоти серцевих скорочень та активності мозку) та людьми зі здоровим сном.

Інший основний показник - загальна кількість сну за ніч - не змінюється залежно від статусу стосунків.

Декілька речей можуть пояснити, чому статус відносин впливає на сон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки разів на тиждень займатись сексом, щоб забути про стрес

Люди, які перебувають у випадкових (або нових) відносинах, можуть мати більше фізіологічне збудження (прискорене серцебиття, прискорене дихання), що може утруднити засинання. Люди в нових відносинах можуть відчувати більше хвилювання чи занепокоєння, коли сплять поруч зі своїм новим партнером, або ж вони можуть турбуватися про статус своїх відносин.

З іншого боку, постійні відносини можуть бути пов'язані з почуттям фізичної та емоційної безпеки, що може знизити фізіологічне збудження та покращити сон. Можливо, людям легше спати поряд із людиною, якій вони довіряють, бо це еволюційна адаптація.

Науковці встановили найкращі пози для сну, які можуть позитивно впливати на якість нашого відпочинку та загальний стан організму. Для цього провели спеціальні дослідження. Вчені з Гонконгу розробили прилад, який на основі інфрачервоного випромінювання міг зафіксувати позу людини навіть через товсту ковдру.

Люди, які спали на правому боку, спали трохи краще, ніж ті, хто на лівому, а за ними йшли ті, хто спав на спині.

Зараз ви читаєте новину «Як сімейний статус впливає на якість сну: нові дослідження науковців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі