це емоційне переживання, віра, що надає силу й мотивацію долати життєві труднощі, досягати цілей, допомагає знайти сенс і напрям у житті. Також надією називають молоде покоління, яке може змінити країну на краще
Надія
Спецпроєкт
Під час повномасштабної війни СЛОВА набули нових сенсів, перетворилися на своєрідні коди, що знаходять відгук у серцях. А кожен українець мріє почути слово, на яке ми вже чекаємо довгий час, – ПЕРЕМОГА.
До другої річниці повномасштабного вторгнення Gazeta.ua хоче вкотре нагадати, що кожен на своєму рівні має щодня робити внесок у наближення перемоги. А шлях до неї лише один – через ДОБРО.
У спецпроєкті “Словник добра” ми розкажемо через слова, як українці почали масово робити добро, перетворили це на правило свого життя. Кожен за останні два роки став амбасадором добра: громадяни зі свого боку роблять усе можливе, український бізнес започатковує амбітні проєкти, щоб наблизити перемогу.
надія
На початку повномасштабного вторгнення чимало студентів та молоді виїхало за кордон. Частина зробила це через небезпеку та нерозуміння перспектив розвитку.
Виправляти ситуацію найпершими взялися соціально відповідальні українські компанії. Серед них корпорація “Артеріум”, яка попри війну продовжує працювати й забезпечувати робочі місця. Одним із важливих напрямів роботи корпорації “Артеріум” є розвиток та навчання студентів.
10 навчальних програм, дві тисячі учасників:
21-річна Олеся Олійник, студентка Національного технічного університету “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського”, вперше відчула, що таке війна, 2014-го в рідному Маріуполі на Донеччині. Знову прокинутися від ракетних обстрілів довелося в лютому 2022-го в Києві, куди разом із сім’єю переїхала 10 років тому. Однак думок залишати країну в Олесі не було.

“Завжди було цікаво, як виготовляють лікарські засоби, що надає їм такої консистенції, форми”
як соціально відповідальний бізнес “Артеріум” продовжує дбати про розвиток молоді у кризовий період
У спільному спецпроєкті Gazeta.ua та “Артеріумми розкажемо, як навіть після початку повномасштабного вторгнення компанія не припиняла активної співпраці з вищими навчальними закладами. Адже попри війну та наявні ризики молодь продовжує навчатися в Україні, постійно шукає шляхи для професійного розвитку та вдосконалення.

Яскравим прикладом цього є історії студентів, що навчаються та паралельно стажуються, а дехто вже й працює в корпорації “Артеріум”. До речі, за результатами дослідження міжнародної аудиторської компанії Ernst&Young, корпорація “Артеріум” увійшла до топ-30 найпривабливіших роботодавців для студентів в Україні. Також “Артеріум” докладає чимало зусиль для підтримки й розвитку молоді. Щороку реалізує понад 10 освітніх проєктів спільно з навчальними закладами.

“Найважче у перші дні повномасштабного вторгнення було усвідомити те, що відбувається в Маріуполі. Війна забрала не тільки батьківський дім, а й життя близьких і рідних людей. Тому найперше завдання нині – докладати всіх зусиль для перемоги та майбутнього країни без війни”.
Олеся Олійник,
“Артеріум” увійшов до топ-30 найпривабливіших роботодавців для студентів в Україні
Студентка продовжує навчатися за спеціальністю “Трансляційна біофармацевтична медична інженерія”. Також вона є молодшим фахівцем проєктного відділу фармацевтичної корпорації “Артеріум”.
“Завжди планувала повʼязати своє життя з медициною. Тому обрала досить цікаву спеціальність, що поєднує медицину та інженерію, дає можливість розвиватися в науці. Тепер маю змогу працювати в “Артеріум”: розвиватися як інженер, брати участь у проєктуванні фармацевтичних виробництв та через цей шлях допомагати людям”, – пояснює студентка.

молодший фахівець проєктного відділу фармацевтичної корпорації “Артеріум”
В “Артеріум” Олеся спочатку потрапила на стажування. В університеті компанія завжди була в усіх на вустах, бо пропонувала багато активностей та проєктів для студентів.
“Відчуваю себе цінним працівником, вкладаюся в роботу з душею. Адже компанія зацікавлена в молодих спеціалістах зі свіжими знаннями та сучасними поглядами на життя. Завдяки ініціативам “Артеріум” можна отримати багато корисного досвіду, що стане в пригоді як під час навчання, так і в подальшій роботі. Вивчення тільки теорії на лекціях має мало сенсу на справжній посаді. Тому головна порада студентам: завжди пробувати свої сили. Чим наполегливіше працюватимеш, тим кращий результат отримаєш”, – каже Олеся Олійник.
20-річна Марія Зотько навчається в КПІ, на четвертому курсі хіміко-технологічного факультету. У планах – магістратура. Однак уже тепер Марія працює хіміком-аналітиком Дослідного центру “Київмедпрепарат”, в якому розробляють лікарські засоби ТМ “Артеріум”.
“Це згубно, особливо для фахівця в галузі хімії. Тому вирішила самостійно набувати практичного досвіду – без диплома намагалася знайти роботу, відвідувала різноманітні конференції, ярмарки професій в університетах. Там і зустріла представників корпорації “Артеріум”, які розповіли про карʼєрне зростання, сучасні технології”, – додає Марія Зотько.

На жаль, студентці багато матеріалів в університеті довелося опановувати дистанційно, бо навчання припало на ковідні часи.
Минуло вісім місяців, як студентка долучилася до команди “Артеріум”. За цей час вона відвідала чимало тренінгів, навчань, які розвинули її навички та поглибили знання. Притому відсутність практичного досвіду не стала перешкодою на шляху до омріяної професії. Адже фармкорпорація готова самостійно навчати молодих фахівців.

“Я з дитинства багато часу проводила серед медиків, адже мама працює в цій сфері. Завжди було цікаво, як виготовляють лікарські засоби, що надає їм такої консистенції, форми. Неодноразово задумувалася, як зробити ліки, що швидко та дієво допомагатимуть людям. Тому під час вибору майбутньої професії перевагу надала хімічним технологіям”.
Марія Зотько
“Більшість моїх одногрупників виїхала за кордон. А нашій країні потрібні амбіційні, розумні, сильні, наполегливі люди, які відбудовуватимуть її. Завжди знала, що в Україні можна досягти успіху та зробити карʼєру. Адже багато досвідчених і талановитих дослідників, науковців – саме звідси. Компанія “Артеріум” укотре доводить, що в нашій країні можна розвиватися, планувати, ділитися досвідом і практичними знаннями”, – каже студентка.

хімік-аналітик Дослідного центру “Київмедпрепарат”
2014-го залишити рідний Донецьк і переїхати до Житомира разом із сім’єю довелося 19-річному Олексію Латушкіну. Із 2019-го він живе в Києві. Навчається в Національному університеті харчових технологій за спеціальністю “Біотехнологія та біоінженерія”.
“Про “Артеріум” дізнався ще на першому курсі, коли під час дистанційного навчання представник компанії проводив студентам конференцію щодо кар'єрних можливостей. Уже на третьому курсі відвідав ярмарок вакансій, де заповнив анкету. Крім того, спільно з моїм університетом компанія проводила біотехнологічні студії. Мав нагоду стати слухачем гостьових лекцій, які вели фахівці “Артеріум”. Золотим квитком для мене стала можливість потрапити в “Першу Школу Хіміків-хроматографістів”. Завдяки такому навчанню ти чітко розумієш, чим займається хімік-хроматографіст, як адаптуватися до умов лабораторії та побороти страх перед інноваційним обладнанням”, – пояснює Олексій.
Студента не лякають ні дистанційна форма навчання, ні повітряні тривоги. Ба більше, минулої зими він зміг налагодити навчання попри відключення електроенергії. Усі необхідні матеріали завантажував у ноутбук. Якщо заряду батареї не вистачало, то їхав до університету, який на той час був пунктом незламності. Там працювали мобільний зв'язок та інтернет.

Додає, що через 10 років бачить себе у сфері розроблення, найімовірніше, хіміком-аналітиком або технологом фармацевтичної галузі. Працюючи в корпорації “Артеріум”, Олексій Латушкін прагне зробити українську фармацію більш конкурентоспроможною.


Напередодні повномасштабної війни декілька знайомих виїхало за кордон. Багато хто говорив про ймовірність вторгнення, яке тоді мені здавалося неможливим. Прокинувшись 24 лютого, найперше через вікно побачив гігантські затори в напрямку виїзду з міста. Далі взяв телефон і почав читати новини. З батьками вирішили, що нікуди не поїдемо.
Олексій Латушкін
студент Національного університету харчових технологій за спеціальністю “Біотехнологія та біоінженерія”
Перші тижні після вторгнення планів на майбутнє не було. У березні думали, що війна до кінця року закінчиться. З початком 2023-го адаптувалися до нової реальності. Жити під час війни непросто, але навіть за таких умов можливо розвиватися та досягати успіхів у навчанні”
надія
Один із важливих напрямів роботи корпорації “Артеріум” – розвиток і навчання студентів, якого компанія не зупинила під час повномасштабного вторгнення. Уже у квітні 2022-го представники “Артеріум” повернулися до вищих навчальних закладів. Роз'яснювали студентам, що компанія продовжує свою діяльність, співпрацює з університетами.

Для нас важливо посилити роботу зі студентами заради збереження потенціалу талановитої молоді в Україні та підвищення привабливості фармацевтичної галузі зокрема. Адже наша молодь може долучитися до високої місії – дбати про здоров’я та життя людини. Ми навіть створили окрему вакансію менеджера з навчання та розвитку персоналу по роботі з молоддю. Його обов’язки – розвиток проєктів, спрямованих здебільшого на студентів, а також на школярів, дітей наших працівників і, що не менш важливо, на керівників і викладачів профільних закладів вищої освіти”, – зазначила Анна Єгорова, керівниця Корпоративного університету “Артеріум”.
Пошук талановитої молоді
“Артеріум” співпрацює з такими університетами:
“Окрім навчальних проєктів, допомагаємо вишам матеріально: з ремонтом та утепленням аудиторій, закупівлею сучасного обладнання для мікробіологічних і технологічних лабораторій. Уже третій рік поспіль проводимо конкурс наукових робіт, відзначаємо переможців грантами. Два попередні роки розмір гранта становив 80 тисяч гривень. Цього року – 150 тисяч гривень. Ми постійно проводимо власні опитування серед школярів, студентів, щоб виявляти їхні потреби, бачення майбутнього роботодавця. У такий спосіб визначаємо для себе, де маємо допрацювати, на чому зосередитись”, – говорить Анна Єгорова.
Анна Єгорова,
Завдяки програмам “Артеріум” студенти можуть працевлаштуватися ще під час навчання й отримати свій перший досвід роботи. Також набути необхідних для фармацевтичної галузі умінь та знань, мати гідну оплату, комфортні умови праці. Важливими є можливість особистісного розвитку та кар’єрного зростання, обмін досвідом як з однолітками, так і з фахівцями зі стажем.

керівниця Корпоративного університету “Артеріум”
Національний університет харчових технологій
Національний медичний університет імені О. О. Богомольця

Національний
фармацевтичний університет
Запорізький
фармацевтичний університет
Київський національний університет імені Тараса Шевченка
Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського
Державний університет інфраструктури і технологій
Буковинський державний медичний університет
Львівський національний університет імені Івана Франка
Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького
Національний університет “Львівська політехніка”
Ужгородський національний університет
Тернопільський національний медичний університет імені Івана Горбачевського

Протягом двох років повномасштабної війни у рамках проєктів від корпорації “Артеріум” навчання пройшли понад 2 тис. студентів
У навчальних програмах корпорації “Артеріум” можуть брати участь школярі, які цікавляться природничими науками, або ті, хто ще не визначився з майбутньою професією. Також – студенти всіх профільних спеціальностей.
Однак у кожного проєкту існує власна система відбору учасників. До прикладу, для проходження стажування за програмою Arterium Intern Camp важливі резюме та співбесіда. Потрапити в “Першу Школу Хіміка-хроматографіста” можна, зареєструвавшись і написавши мотиваційного листа. А проєкт Arterium Young Talent розраховано на дітей віком 8-17 років.
Найпопулярніші навчальні програми
Це програма зі всебічного розвитку молоді та популяризації фармацевтичної науки. Об’єднує всі проєкти корпорації “Артеріум”, спрямовані на співпрацю з молодими фахівцями – студентами. Компанія невипадково особливу увагу приділяє навчанню молоді. Адже майбутнє фармацевтичної галузі великою мірою залежить від якості профільної освіти.


“фАРмуємо майбутнє”
Програма стажування для студентів третіх-четвертих курсів, які здобувають освіту у фармацевтичному, біотехнологічному, технологічному, логістичному, фінансовому чи організаційному напрямах.

Arterium Intern Camp
Недаремно назва цієї програми перекладається як “Табір стажування”. Її мета – не лише навчати учасників практичних навичок, необхідних під час розроблення чи виробництва лікарських засобів. Особливу увагу компанія приділяє розвитку ефективної комунікації стажиста в колективі, його вмінню виходити з кризових ситуацій та будувати професійні зв’язки, які допомагатимуть у подальшій роботі.
Учасники цієї програми проходять стажування в Києві та Львові, на підприємствах, що є виробниками продукції компанії, – “Київмедпрепарат” і “Галичфарм”. Серед переваг – офіційне оформлення на період стажування терміном 6 місяців, заробітна плата й бонуси за виконану роботу, можливість подальшого працевлаштування, безкоштовні уроки англійської тощо.
Унікальний проєкт, що дає змогу здобути практичні навички ще у статусі студента. Навчання у “Школі” розпочалося в жовтні торік. Тривалість – 6 місяців.
“Перша Школа Хіміка-хроматографіста”
Щоб стати учасниками проєкту, студенти профільних вищих навчальних закладів України пройшли складний відбір. Адже був великий конкурс – на одне місце претендували майже дев’ять осіб. Нині студенти вчаться перспективної професії в лабораторіях Дослідного центру, який працює за передовими технологіями та оснащений сучасним обладнанням. Програму навчання сформували таким чином, щоб це допомогло подолати наявний дисбаланс між вищою освітою та потребами бізнесу.

Нині участь у програмі беруть 45 стажерів. Але цифри постійно оновлюються. Так із кінця червня 2023-го у Львові та Києві деякі студенти вже завершили стажування, дехто отримав запрошення на роботу. Є й ті, хто тільки розпочав стажуватися.

надія
Навчальний проєкт для школярів від компанії “Артеріум”. Уперше такий профорієнтаційний захід відбувся восени 2023-го. У березні 2024-го компанія вкотре провела серію лекцій та тренінгів для молоді. Участь у заході – безкоштовна. Після успішного проходження “Біотехнологічних студій” школяр отримує сертифікат і бонуси під час вступу на відповідну спеціальність до Національного університету харчових технологій у Києві.

“Біотехнологічні студії”
надія
Присутність фармацевтичного бізнесу у процесі підготовки молодих фахівців доповнює освітню програму. Працівники “Артеріум” навчають студентів профільних і дотичних до фармації спеціальностей soft і hard skills.
Розповідають студентам про кар’єрні можливості у фармацевтичній галузі, долучаються до практичних занять у ролі експертів. Фахівці “Артеріум” стають менторами для студентів і школярів у реалізації профільних проєктів. Майбутнє фармацевтичної галузі великою мірою залежить від якості профільної освіти. Саме в цей час триває підготовка молодих майбутніх науковців, які через декілька років розділятимуть місію “Артеріум”.
Таким чином, нині саме молодь є рушійною силою та мотивацією до змін. Робота з нею має бути одним з основних напрямів діяльності соціально відповідальних компаній як у мирний час, так і в умовах війни. Таку стратегію обрала фармацевтична корпорація “Артеріум”. Притому компанії через освітні проєкти та програми стажувань вдається долучати до своєї команди амбітних молодих спеціалістів, зацікавлених у професійному зростанні насамперед в Україні, а не за кордоном.
Активності для активних: інтенсиви, менторство, тренінги від корпорації “Артеріум” – можливість заглибитись у світ фармацевтики
Корпорація “Артеріум” – одна з провідних українських фармацевтичних компаній з багаторічним досвідом роботи. Реалізує якісні, сучасні, ефективні та безпечні лікарські засоби, медичні вироби, дієтичні добавки, ветеринарні продукти в Україні та ще 13 країнах світу.

Протягом останніх трьох років “Артеріум” вивів на ринок України 48 препаратів ТМ “Артеріум” та 41 продукт для експортних ринків. Загалом асортимент налічує 174 генерики та оригінальні лікарські засоби.

Місія – дбати про найважливіші з людських цінностей – здоров'я та життя

У продуктовому портфелі корпорації “Артеріум” – антибіотики, ліки для серцево-судинної системи, засоби для центральної нервової та травної систем, а також дерматологічні, урологічні, ендокринологічні засоби.
Основними виробниками продукції ТМ “Артеріум” є підприємства “Київмедпрепарат” і “Галичфарм”. Після повномасштабного вторгнення львівський завод “Галичфарм” не зупиняв виробництва лікарських засобів. А столичне підприємство “Київмедпрепарат” поновило роботу вже у березні 2022-го. Загалом у компанії працевлаштовано понад 2300 осіб.

Від початку повномасштабної війни “Артеріум” щодня передає ліки на гуманітарні потреби. За два роки розмір благодійної допомоги становить 233,6 млн грн, або 2 млн упаковок готової продукції.

Крім того, компанія не припиняє співпраці з вищими навчальними закладами та студентами. Допомагає молоді працевлаштуватись, отримати перший досвід роботи та розвиватися.

За два роки розмір благодійної допомоги становить 233,6 млн грн, або 2 млн упаковок готової продукції
надія
Матеріал підготовлено за підтримки:
Над спецпроєктом працювали:
Оксана МИШОПИТА Креативна продюсерка
Олена ПЕТІК Коректорка
Рада КІШКА Дизайн та верстка
Валерія БУГАЙЧУК Авторка
Мирослава БОНДАРЕНКО Редакторка
Олексій СКОПНЕНКО Продакшн