У нас досі є корупція, бо владі подобається процес, а не результат

Може, досить вічно боротися з корупцією і варто нарешті побороти її?

Це почалося ще за СССР. Натхненна "пєрєстройкой" тодішня влада визнала, що в країні існує організована злочинність. Результатом цього визнання стало запровадження у міліції окремої структури "відділів боротьби з організованою злочинністю". На початку 90-х новопризначений керівник цього відділу у Рівному жив поруч зі мною у сусідньому під'їзді. Згодом він став приїжджати з роботи на дорогому авто, а за якийсь час переїхав з нашої багатоповерхівки у триповерховий особняк з видом на Басів Кут. Поближче до тих, з ким увесь цей час "боровся".

Злиття правоохоронців із злочинцями є характерною прикметою країн із недорозвинутою демократією

В цьому не було нічого нового – злиття правоохоронців із злочинцями є характерною прикметою країн із недорозвинутою демократією. У нас воно прижилося як рідне – статки слідчих, суддів та прокурорів стали непристойно великими. І це нікого не дивувало – усі ділилися! Коли ж і ставало відомо про якийсь особливо резонансний економічний злочин, то це траплялося або тому, що хтось не поділився вкраденим, або поділився не з тими.

Про це слід пам'ятати у нинішні дні чергового загострення "боротьби з корупцією". Все, що нині говорить про цю боротьбу президент Володимир Зеленський, у тій чи іншій формі вже казали чи не всі його попередники. Результат відомий. І полягає він у формі дієслова, яким називають у нас антикорупційну діяльність. У нас із корупцією "борються". А слово "боротися" передбачає невпинність цього процесу і його нескінченність. Тому боротися з корупцією, наркоторгівлею та іншою злочинною діяльністю означає стати їхньою невід'ємною частиною. До чого врешті і приходять всі наші незчисленні антикорупціонери, які, як той мій колишній сусід із Рівного, якось непомітно обростають нерухомістю та іншими ознаками українського борця зі злочинністю.

Насправді питання слід ставити не так. Треба не боротися з корупцією і всім іншим, а побороти їх! Нехай і не повністю і не назавжди, що практично неможливо. Але так, щоб злочинці не хизувалися перед нами своїми статками та владою. Чи здатні це зробити наші правоохоронці? Легко! Але тоді доведеться повертатися із особняків назад до багатоповерхівок. І кому це треба?

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі