Чи варто боятися нової податкової реформи

Україна має справжній шанс провести радикальні зміни. Давайте не прогавимо його

10-10-10-3. Про жарти і економічне зростання.

Мене давно не дивує, що багато хто не намагається розібратися в суті і починає підспівувати тим, хто переходить на особистості, образи і висміювання. Я сам постійно жартую з себе. Але коли мова заходить про шанси України – не до жартів.

Чому намагаються через образи і брехню збити податкову реформу, яка навіть ще не презентована? Відповідь – на поверхні. Це їхня гра на випередження саме тому, що вони страшенно бояться цієї реформи. Вони-то як раз бачили розрахунки. І розуміють, що податкова реформа радикально змінює країну, знищує джерело корупції. І стимулює економічне зростання.

На жаль, сварками і жартами ми підіграємо їм.

Проривні ідеї вимагають відповідальності

Суспільство, яке жахається само себе, змін, проривів. Сильних кроків. Кого влаштовує +4,6% зростання ВВП наступного року? Чому не це є предметом термінових обговорень? Чому втрата економічних шансів не в фокусі уваги? Чому преференція віддається дискредитації ідей, а не їх розвитку? Відверто дивуюся. Хоча і розумію – проривні ідеї вимагають відповідальності.

В таких реформах складно доводити ефект "попереднім досвідом". Ізраїль, Республіка Корея, Хорватія, Колумбія, Грузія – так, довели, що прорив можливий. Але умови різні, різні обставини, часи, структура економіки, рівень підтримки.

Зараз Україна має справжній шанс провести радикальні зміни. Не ховаючись за "МВФ/ЄС не дозволять". Не обґрунтовуючи "неможливість", а домовляючись про співдію і спільний інтерес – з міжнародними партнерами і з прогресорами всередині країни. Але ось це "лучше плохонькое, да мое" – знов руйнує шанси. "Тільки 5.10", "відмініть ПДВ" – це півбіди. Основне – "хто ти такий" і "якщо без мене – то не спрацює".

Так давайте разом!

Розумію і підтримую тих, хто чекає на оприлюднення розрахунків – я сам за відкритість і фахову дискусію. З 2014 року так і працюємо. І зараз оприлюднення буде, як тільки команда буде готова. Але і сьогодні будь хто з фахівців може долучитися до роботи – готовий сідати з цифрами, що, власне, і роблю – з макроекономістами, зарубіжною професурою, податківцями, обнальниками (навіть є такі, які готові перейти в білий бізнес – це окрема цікава історія), експортерами сировини, податковими консультантами, підприємцями. Кожного дня по кілька годин з моделями, цифрами.

Все ж про головне.

Україні потрібен справжній економічний прорив. Його неможливо досягнути без радикальних рішень

Україні потрібен справжній економічний прорив. Його неможливо досягнути без радикальних рішень.

А саме потрібні:

– тотальна приватизація;

– регуляторна гільйотина;

– радикальна податкова реформа;

– страхування інвестицій;

– реформа (об'єднання, цифровізація) соціальних фондів, пенсійна і подальша медична реформи;

– оптимізація державних інституцій;

– громадянська економічна просвіта.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі