Маємо план, як зробити Україну економічно ефективною

Серед головних завдань — знизити податкове навантаження, створити умови для чесної конкуренції, залучити інвестиції та сформувати високий рівень довіри до держави

Незважаючи на протидію людей, які не хочуть розбиратися або свідомо дискредитують ідею зниження податкового навантаження, ми продовжимо діяти.

Хочу ще раз зазначити: податкове навантаження має знижуватися. Навантаження! Але перерозподіл акцентів в податках може відіграти якраз стимулюючу функцію. Важливе завдання: дати людям стимул інвестувати. Взяти на себе відповідальність за добробут домогосподарства.

Отже, засадничі принципи економічної політики, які ми пропонуємо як Коаліція бізнес-спільнот за модернізацію України.

Ефективна держава

1. Зменшення частки держави в економіці шляхом дерегуляції, тотальна приватизація, зниження співвідношення публічних витрат до ВВП до 35% (мораторій на збільшення видатків на державний апарат), створення стимулюючого трудового, податкового та митного законодавства. Інноваційна ліберальна, проста і прозора податкова система.

2. Недоторканність приватної власності.

3. Нульова толерантність до корупції, чесні суди.

4. Незалежність й ефективність АМКУ, ФДМУ як основа антимонопольної й антиолігархічної політики. НАБУ, СБУ, ДБР та БЕБ без політичного впливу.

5. Ефективне поєднання ліберального та інституційного підходів, в тому числі за рахунок створення гетерархічних, децентралізованих, інклюзивних адаптивних державних інституцій.

6. Проведення збалансованої монетарної, фіскальної, бюджетної та боргової політик.

7. Тотальна модернізація інфраструктури після війни, а не просто відновлення зруйнованої застарілої інфраструктури, енергетична ефективність нової інфраструктури.

Ліберальна інноваційна економіка

8. Створення умов для чесної конкуренції й кооперації бізнесу, залучення інвестицій і формування високого рівня довіри до держави. Рівні можливості для компаній різних масштабів і форм власності, а також індустрій, сфер, ринків. Державна політика максимальної лібералізації умов для розвитку підприємництва.

9. Розвиток людського потенціалу та виграшна позиція у конкуренції за таланти, у тому числі за мігрантів. Державні інвестиції в розвиток людського капіталу. Дерегуляція ринку праці: спрощення тимчасової та віддаленої зайнятості, скасування радянських вимог до документообігу, сервісний підхід до перевірок, свобода трудового договору та його положень по базисних гарантіях працівника.

10. Стимулювання розвитку інновацій та модернізації (в тому числі діджиталізації) економіки для забезпечення конкурентоспроможності на глобальному ринку.

11. Безбар'єрний рух капіталу й випереджальний розвиток (визнання) віртуальних активів.

12. Лібералізація зовнішньої торгівлі та сприяння вільній конкуренції у внутрішній торгівлі.

13. Приватизація, що залишає в державній власності обмежену кількість (до 10) державних підприємств.

14. Дерегуляція за принципом регуляторної гільйотини. Запровадження в подальшому правила "one in — one out", що дозволить обмежити надмірне нагромадження регуляторних актів в майбутньому.

Добробут громадян

15. Можливість українцям самостійно дбати про добробут родини. Держава бере на себе відповідальність лише за тих, хто не може дбати про себе, та не заважає іншим робити це власноруч.

Можливості у світі

16. Суб'єктність країни у визначенні напрямів економічного розвитку.

17. Цілеспрямований рух до набуття членства в Євросоюзі.

18. Стимулювання включення України в глобальні мережі створення цінностей.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі