Зеленському не вдасться захиститися від власного народу

Тисячі військовослужбовців у Києві виглядають аморально

Увечері 1 грудня, на яке президентом Зеленським було проанонсовано "державний переворот", уся центральна частина Києва була заповнена людьми у формі та спеціальних обладунках. Сотні людей у касках та зі зброєю заблокували усі підходи та під'їзди до Майдану Незалежності. Автобуси та спеціальні автомобілі, набиті військовослужбовцями, розтягнулися Інститутською та прилеглими вулицями і провулками. На відміну від зими 2014 року, коли на Майдан можна було вільно зайти збоку Хрещатика, Михайлівської та інших вулиць, тепер ці маршрути були заблоковані — людей, які йшли з роботи на метро, піддавали "поверхневому огляду". Сама "акція протесту", у якій взяли участь заледве півтори тисячі людей, буквально потонула в морі військових та правоохоронців, що зібрались її "охороняти".

"Акція протесту", у якій взяли участь заледве півтори тисячі людей, буквально потонула в морі військових та правоохоронців, що зібрались її "охороняти"

Молоді хлопці у чорній формі, що обмацували мене перед входом на Майдан, аж ніяк не виглядали перевтомленими чи погано нагодованими. Їхні здорові обличчя пашіли молодою силою, а новеньке обмундирування аж блищало! Не можу бути точним, але за найскромнішими прикидками, на кожного цивільного там було щонайменше п'ятеро "охоронців порядку". І це не рахуючи тих, що сиділи по спеціальних машинах та автобусах, які стояли довкіл та на кілька годин паралізували рух транспорту у центрі Києва. І щось мені підказує, що це було ще не все!

То що ми побачили того вечора? Що урядовий квартал столиці охороняє ціла дивізія добре підготовлених і, мені здається, добре оплачуваних військовослужбовців. Де вони знаходились до 1 грудня і де знаходяться тепер? Навряд чи їх відправили із Києва на державний кордон, аби хоч якось відповісти на скопичення російських військ. І не лише тому, що на це немає, як видається, політичної волі. А тому що цих молодих та вгодованих здорованів ніхто не навчав воювати з ворогом. Вони є фахівцями війни із власним народом і тому на фронті від них не буде користі.

Цих молодих та вгодованих здорованів ніхто не навчав воювати з ворогом. Вони є фахівцями війни із власним народом і тому на фронті від них не буде користі

То виходить, що у той час, коли провідні політики країни скаржаться на недоукомлектованість наших Збройних сил, на відсутність належної кількості сучасної зброї, техніки та боєприпасів, коли ми випрошуємо у світу допомоги у захисту від ймовірної агресії, у Києві перебувають тисячі і тисячі військовослужбовців. Їх єдине завдання – раз на два-три місяці лякати тих, нечисленних поки, громадян, які насмілюються висловити свою незгоду з політикою президента? У них точно все добре із забезпеченням усім необхідним, і на це завжди знаходяться кошти.

У нинішніх умовах це виглядає аморально. І до того ж абсолютно безглуздо. Бо досвід показує — захиститись від власного народу, коли що, все одно не вдасться. Навіть якщо оголосити цей народ "заколотником" та тримати напоготові цілі полки чи навіть дивізії. Бо полкам та дивізіям місце на фронті. Коли вони будуть там, "заколотники" у столиці одразу ж зникнуть.

Микола Несенюк, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі