Навіщо повертається "АББА"?

Гроші закінчуються у всіх, хто припиняє працювати у розквіті сил

Популярний естрадний квартет "АББА" припинив своє існування рівно сорок років тому. Це сталося після того як услід за шаленим успіхом у групи почалася криза. На відміну від попередніх шести дисків, платівка 1981 року продавалася погано. І тоді "АББА" припинила роботу, не давши за наступних сорок років жодного концерту і не зробивши жодного нового запису. 


Рішення видавалося геніальним. У той час, коли інші естрадні зірки 1970-х поступово втрачали популярність, старіючи разом із своїми фанатами, шведська четвірка увесь цей час залишалася молодою і красивою. Ми бачили як змінювалися і творчо, і зовні кумири того покоління, які продовжували виступати і записуватись. Хтось із них як, наприклад, Пол Маккартні чи Род Стюарт, продовжують збирати повні зали і навіть стадіони. Хтось виступає перед меншою аудиторією, хтось взагалі тепер грає по ресторанах. Одна частина зірок сімдесятих заради популярності сиділа на дієтах, фарбувала волосся, робила пластичні операції. Друга навпаки – не робила нічого, не соромлячись своїх животів, сивини та зморшок.

Впродовж сорока років "АББА" залишалась для світу такою самою, як у сімдесяті

Але всі вони були усі ці сорок років з нами. Від Боба Ділана та Сюзі Кватро до Льва Лещенка та Софії Ротару, від "Роллінг Стоунз" та "Іглз" до "Пєснярів" та "Самоцвєтів". І коли окремих артистів забирала смерть, то популярні групи і це не зупиняло – вони і далі виступають, замінивши тих, хто пішов з життя. Натомість четверо колишніх учасників "АББИ" усі ці чотири десятиліття відпочивали, ні у чому собі не відмовляючи. Не виснажували свої тіла виступами та гастролями, а голови – творчими пошуками.

Впродовж сорока років "АББА" залишалась для світу такою самою, як у сімдесяті. Півтора десятка їхніх пісень встигли стати естрадною класикою, на їхні мелодії знімали фільми та відеокліпи. Фізично усі четверо були живі. Ба більше: композитор групи Бйорн Ульвеус інколи писав музику, а солістка Агнета Фальтског наспівала за цей час один чи два диски. Але у свідомості людей "АББА" вже назавжди стала надбанням історії. У Стокгольмі навіть відкрили на радість туристам музей ансамблю. Аж раптом вони вирішили повернутись . "АББА" записала новий диск, дві пісні з якого доступні усім охочим у Ютубі.

Боляче дивитись на сімдесятирічну бабусю із слідами нездорового способу життя, якою стала тепер та сама білява красуня Агнета, що колись крутила на сцені гарними сідницями, обтягнутими білим тріко

На мене особисто це справило гнітюче враження. Як з творчого, так і з естетичного боку. Почну з естетики. Боляче дивитись на сімдесятирічну бабусю із слідами нездорового способу життя, якою стала тепер та сама білява красуня Агнета, що колись крутила на сцені гарними сідницями, обтягнутими білим тріко. Це те ж саме, що дивитись матч команди українських футболістів-ветеранів, намагаючись упізнати в бочкоподібній фігурі Віктора Леоненка колишнього швидкого форварда. Те ж саме і з новими піснями. Уявіть собі поета Павла Тичину, який би раптом постав із мертвих і написав би ще один вірш "Партія веде", присвятивши його вже не Сталіну та комуністичній партії, а Зеленському та "Слугам народу". Коротше, нові пісні "АББИ" схожі на співи ходячих трупів.

Навіщо вони це зробили? Як на мене, загадки тут жодної немає – у них просто гроші за сорок років закінчилися. Бо гроші рано чи пізно закінчуються у всіх, хто припиняє працювати у розквіті сил.

Микола Несенюк, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі