Репетиція параду виглядає ідіотизмом

Нічого поганого не станеться, якщо військові пройдуть простим, а не стройовим кроком

Вже третій тиждень щодня о шостій ранку на злітну смугу київського авіаційного заводу виходять кілька тисяч військовослужбовців, аби провести ще одну репетицію військового параду на Хрещатику 24 серпня. Гримить музика, крокують "коробки", вояки вигукують усе, що від них вимагають. Все виглядає так само, як у сімдесятих роках минулого століття. Хіба що замість "Слава партії Лєніна!" колони вигукують "Слава Україні!"

Навіщо це робиться? Що збираються продемонструвати ті розумники, які тижнями відшліфовують у тисяч солдатів та офіцерів техніку стройового кроку? В усіх країнах, і у нас теж, для цього існують спеціальні підрозділи "почесної варти", які беруть учать у офіційних церемоніях і нічого ніж красиво ходити строєм не вміють. У нас же муштрують простих військових, які могли би у ці дні займатися чимось більш корисним. Тим, що знадобиться у бою з ворогом.

Я зовсім не проти військового параду до Дня незалежності. Навіть радий за нашого президента який нарешті збагнув, що військовий парад краще, ніж торішні стрибки "зайчиків" на Софійському майдані. Але навіщо ця муштра? Що такого станеться, коли наші військовики пройдуть на параді Хрещатиком простим, а не стройовим кроком? Хіба це буде погано?

Вже скоро як двісті років ніхто на війні строєм в атаку не ходить. Саме з тих часів муштра у строю перетворилася із бойової підготовки на витончені тортури, яким командири піддають своїх підлеглих, аби ті були слухняними

Вже скоро як двісті років ніхто на війні строєм в атаку не ходить. Саме з тих часів муштра у строю перетворилася із бойової підготовки на витончені тортури, яким командири піддають своїх підлеглих, аби ті були слухняними. Все це описано у тисячах літературних творів на усіх мовах світу, все це відчули на собі ті, кому "пощастило" служити у війську за часів СРСР. То хто і коли вирішив продовжити це у війську сучасної України? Який ідіот?

Про військову техніку, яку ганяють на нічні репетиції, паралізуючи і без цього майже непроїзні столичні вулиці, взагалі соромно згадувати. Що ми хочемо показати на параді? Свою військову могутність? Цю могутність завжди було прийнято демонструвати спочатку на полі бою, а вже потім їхати на парад переможців. Кого перемогло наше військо, яке вже який рік лише реєструє "незаконні" обстріли окупантів і ховає своїх загиблих? То,може, влаштувати парад траурних процесій, що виглядало би більш логічним?

Вже двічі після приходу до влади чинного нині президента ветерани російсько-української війни організовували 24 серпня на Хрещатику свій парад, від якого сльози наверталися на очі. Без усіляких репетицій центром Києва проходили ті, хто захищав Україну в бою і готовий це знову зробити. На час цього параду усі ідіоти з Хрещатика та Майдана кудись безслідно зникали. Бо ідіоти теж здатні відчувати сором.

Тепер буде не так. А як? Не знаю, на репетиції глядачів не пускають. Лише чути щоранку стукіт тисяч військових черевиків.

Микола Несенюк, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі