Росія вийшла з перемир'я. Зеленському це навіть зручно

Україна на вимоги РФ не пішла, а режим тиші був їй потрібний винятково для цього

Росія вийшла з "перемир'я". Звичайно, оголосивши про це через рупор ДНР. У своїй екстреній заяві так звана народна міліція "республіки" дозволяє собі від сьогодні (наче до цього, не дозволяла) відкривати вогонь по українських військових "на випередження".

Чи було це очікувано? Так, безумовно. І на фоні антиросійських санкцій (тобто проти Медведчука) від РНБО, а також вже абсолютно очевидного запуску плану Б – перегляду Мінських угод – це було питанням пари тижнів.

Якщо до цього Україна ще грала в дипломатичну гру з обережними пропозиціями переглянути Мінськ, то санкції проти Медведчука були відвертим розворотом від цих ритуальних танців навколо забаганок Росії. І продовжувати грати в перемир'я просто немає для Москви більше жодного сенсу. Домовленості не буде. Україна на вимоги РФ не пішла, а режим тиші Росії був потрібний винятково для цього.

Чи розуміли це на Банковій, для якої перемир'я було ключовою перемогою? Вочевидь, так. Але глухий кут у переговорах якраз і розв'язав Зеленському руки для санкцій і подальшого наступу на російські інтереси.

Ну і головне: в цій ситуації Зеленському насправді навіть зручно, що перемир'я завершилося з подачі Росії. Це позбавляє його необхідності робити складний вибір: самому заявляти про зрив режиму тиші, хоча це була його мета, чи далі мовчати, але наражатися на критику українського суспільства.

Ескалації повномасштабної не буде – вона Росії не потрібна і нічого не принесе. Але загострення рівня 2016-2018 років цілком варто очікувати

Одним словом, сталося те, що мало статися.

Що далі?

Ескалації повномасштабної не буде – вона Росії не потрібна і нічого не принесе. Але загострення рівня 2016-2018 років цілком варто очікувати.

Мінська ТКГ далі безрезультативно зустрічатиметься. Про "нормандський саміт" лідерів - можна забути.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі