Я не вірю у щирість ФОПівських протестів проти "свавілля влади"

Кияни проходять повз них

Наші засоби масової інформації щодня показують нам нові і нові "майдани" - тарифні, податкові, ФОПівські. Дивлячись на протестувальників у новенькій уніформі із якісно надрукованими гаслами та добре пошитими прапорами, згадую події 1990 року, коли відбувалися перші справді народні масові акції.

Тоді ми виготовляли рухівські листівки, малюючи їх акварельною фарбою на аркушах паперу зі шкільних альбомів для малювання. З одного аркуша виходила або одна листівка, або два синьо-жовті прапорці, які ми приклеювали на погано обстругані дерев'яні палички. Пригадую, як швидко тоді закінчилися запаси фарби та паперу у мого сина-першокласника. Добре, що цього добра тоді було скільки завгодно у магазинах канцтоварів і коштувало це все копійки.

Папір для плакатів більш великого розміру приносили рухівці із проєктних інститутів. А сусід мого батька по гаражному кооперативу, який колись малював афіші для кінотеатрів, розписував ті папери "націоналістичними" гаслами. Із чого тоді шили прапори, чесно кажучи, не пам'ятаю, але товсті шви від ручного зшивання жовтою та синьої половини тих наших прапорів того часу досі стоять перед очима.

Тому тепер, коли на акції протесту виходять люди із виготовленими фабричним способом прапорами та гаслами, щось заважає мені повірити у повну щирість цих протестів. Думаю, що кожен третій, коли не другий, читач цього тексту є ФОПом і не дасть мені збрехати, коли я стверджуватиму, що акція на захист цих самих ФОПів від "свавілля влади", йде не знизу, від сотень тисяч реальних підприємців, а звідкілясь згори чи збоку. Інакше тисячі киян і гостей столиці не проходили би байдуже повз намети протестувальників у центрі міста, а приєднувалися і підтримували.

На Майдані були плакати, написані від руки простими людьми, без яких Майдан ніколи б не переміг

Скажете, що і під час справжнього Майдану теж були промислово виготовлені гасла та прапори? Звісно, що були. Але поруч були плакати, написані від руки простими киянами та киянками, які підтримали той справжній Майдан, і без яких він ніколи би не переміг. Тепер же вся поліграфія протестуючих фабрична.

Микола Несенюк, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі