пʼятниця, 08 липня 2022 09:23

ЗМІ дізнався, коли оберуть нового прем'єра Великої Британії

ЗМІ дізнався, коли оберуть нового прем'єра Великої Британії
Борис Джонсон оголосив про свою відставку 7 липня. Крісло прем'єра Великої Британії обіймав з липня 2019-го. Фото: facebook.com/borisjohnson

У Консервативній партії планують обрати нового прем'єр-міністра Великої Британії на початку вересня.

Тоді Палата громад повернеться з літніх канікул, пише FT з посиланням на анонімних депутатів партії.

Зазначається, оголошення про відставку Бориса Джонсона спровокувало внутрішній конкурс з обрання нового лідера партії, якого призначить прем'єр-міністром королева. Плани перегонів затвердять на засіданні "Комітету 1922 року" 11 липня.

Конкурс проходитиме у два етапи. У першому депутати-консерватори скоротять довгий список кандидатів до двох. Потім відбудеться кампанія серед 100 тис. членів партії по всій країні, яка визначить наступного лідера. Старші члени "Комітету 1922 року" хочуть завершити парламентський етап конкурсу до оголошення канікул 21 липня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден відреагував на відставку Джонсона і згадав про Україну

Кілька кандидатів уже заявили про свій намір балотуватися. Першою була генеральний прокурор Суелла Браверман. Колишній міністр та "один із найефективніших організаторів" Консервативної партії Стів Бейкер сказав, що колеги-депутати "благали" його балотуватися на посаду лідера, але він не став офіційно висувати свою кандидатуру.

Очікується, що низка кандидатів оголосять про свій намір балотуватися найближчими днями. Серед них міністр закордонних справ Ліз Трасс та канцлер Надім Захаві. Колишній канцлер Ріші Сунак та ексміністр охорони здоров'я Саджид Джавід також планують подати заявки разом із міністром оборони Беном Воллесом.

7 липня Борис Джонсон подав у відставку, виступив із заявою.

Підтримка України продовжиться, сказав британський прем'єр. Закликав Велику Британію стати лідером у Європі за рівнем підтримки України.

Бена Воллеса називають головним фаворитом Консервативної партії на посаду премʼєра.

Зараз ви читаєте новину «ЗМІ дізнався, коли оберуть нового прем'єра Великої Британії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі