субота, 15 квітня 2023 23:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Зелена енергетика" - стратегічна вразливість США та Заходу" - Дон Ріттер

"Зелена енергетика" - стратегічна вразливість США та Заходу" - Дон Ріттер
Доктор філософії Дон Ріттер вважає, що Захід не повинен надто швидко відмовлятися від викопного палива / Morning Call

Думки у виданні The Hill колишнього члена Палати представників від республіканців, доктора філософії Дона Ріттера

Відносини між Китаєм і Росією є найбільшою небезпекою, з якою зіткнулися Америка і Захід відтоді, як пакт Гітлера-Сталіна в 1939 році запустив Другу світову війну. Якщо тривожні дзвіночки не дзвонять у Вашингтоні, то повинні.

Китай уже був світовою державою завдяки своїй економіці, що зростає, модернізації військової та дипломатичної сфери. Але відносини з Москвою, що бурхливо розвиваються, дають Пекіну нову енергію в прямому і переносному сенсі. Що це означає для решти світу?

Росія постачає нафту, газ та сировину за пільговими цінами, а Китай торгує високими технологіями та нескінченною кількістю продукції - безпрограшний варіант

Китайсько-російський симбіоз зрозуміти неважко. Росія постачає нафту, газ та сировину за пільговими цінами, а Китай торгує своїми високими технологіями та нескінченною кількістю продукції. Це безпрограшний варіант.

Росія підживлює, засновану на технологіях, економіку Китаю та їхню армію. Не кажучи про російське агровиробництво, яке допомагає нагодувати 1,5 млрд. китайців. Відносини задовольняють довгострокові основні потреби обох партнерів. Не дивно, що глава Китаю Сі Цзіньпін зловтішається, кажучи, що "такого не було вже 100 років".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Щоб зробити Росію нормальною, їй слід відрізати "воювалку" - Іван Ступак

В найближчому майбутньому величезні закупівлі Китаєм російських природних ресурсів затягнуть війну в Україні, повністю роблячи Пекін співучасником смертей і руйнувань. Через рятувальне коло китайців Володимир Путін, ймовірно, може продовжувати війну, доки західні виборці не втратять терпіння, і не залишать Київ наодинці з Москвою.

З того часу, як росіяни вийшли на стежку війни, глобальні санкції досі не завдали серйозної шкоди їх економіці, а продаж викопного палива підтримали їх, в основному завдяки Китаю, а також Індії та самої Європи. ВВП Росії впав лише на 2% відсотки в 2022 році, що набагато нижче за прогнози, завдяки продажам викопного палива, що підтримує росіян на плаву.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Бахмуті спалили російські резерви" - Іван Січень

І навпаки, економіка Америки бореться з високою інфляцією, банкрутством банків та відчуває гостру потребу у мобілізації своєї оборонної промисловості, щоб не відставати від своєї найважливішої ролі у війні в Україні – зокрема, у виробництві боєприпасів.

Враховуючи нинішню політику в галузі зміни клімату, не було жодної мобілізації величезних американських потужностей з видобутку викопного палива, щоб дати відсіч нинішньому домінуванню Росії та Саудівської Аравії в енергетиці.

За межами Америки, Канади, Західної Європи та Австралії, решта світу, включаючи Східну Європу, бачить, як західні демократії позбавляються тих самих викопних видів палива, які все ще необхідні країнам, що розвиваються, для зростання їх економік і годівлі населення. Ці країни схильні до використання викопного палива і можуть лише на словах говорити про зміну клімату, бо вони хочуть дружніх та фінансових відносин із Заходом. Водночас Захід не допомагатиме країнам, що розвиваються, використовувати їх потужності з видобутку викопного палива. Це стосується, зокрема, таких організацій, як USAID, Світовий банк та Азіатський банк розвитку.

На жаль, для Заходу, але, на щастя, для країн, що розвиваються, викопні ресурси легко доступні в Росії і на Близькому Сході, а також в Китаї, що маргіналізує США та Європу

Країни, що розвиваються, такі як Індія та Бразилія, знаходяться осторонь війни в Україні в основному тому, що бачать, як Захід роззброюється в галузі викопного палива та енергії, надмірно зосереджуючись на ризиках зміни клімату в майбутньому. Цим країнам потрібні нафта, газ, вугілля, добрива та нафтохімія, отримані з викопного палива, щоб вижити і процвітати. На жаль, для Заходу, але, на щастя, для країн, що розвиваються, ці ресурси легко доступні в Росії і на Близькому Сході, а також у Китаї, що маргіналізує США та Європу.

Лідерство Америки більше не є дороговказом на Глобальному півдню, оскільки інвестиції, продукти та ринки Китаю, а також викопне паливо та супутні товари з Росії і Близького Сходу починають витісняти переваги прив'язки майбутнього до Європи та США.

Дилему Заходу посилює те, що у більшості цих країн традиційне населення і влада не готові до революційної соціальної політики, що охопила Захід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для перемоги потрібно провести три-чотири успішні наступальні операції" - Микола Саламаха

Захід зіштовхнувся з серйозною проблемою. Як зважити цінність захисту від потенційних довгострокових наслідків зміни клімату, порівняно з поточною відмовою від копалини, із ризиком геополітичного провалу. На жаль, Захід навіть не розглядає своїх варіантів. Він засуджує і пригнічує видобуток копалини, тим самим ненавмисно посилюючи вісь Китай-Росія. Іран вже в мішку Китаю та Росії. Туреччина дедалі більше схиляється до цього. Останнім часом нафтогазовий гігант Саудівська Аравія зробила приголомшливі кроки в китайсько-російському напрямку, значною мірою тому, що викопне паливо є їх життєвою силою, зараз і в майбутньому, і вони бачать, що Америка знижує рівень цієї життєвої сили, водночас прагнучи скоротити свою присутність на Близькому Сході.

Погіршує дилему те, що Китай повністю домінує у світі за сировиною, технологіями і виробництвом екологічно чистої енергії. Щодо цього "екологічність" означає велику енергетичну залежність США від Китаю в найближчому майбутньому.

85% світового споживання енергії припадає на викопне паливо

Справа в тому, що викопне паливо є незамінним компонентом економіки всіх країн світу та домінуючою зброєю війни, бо армії будуються та воюють на викопному паливі. Насправді, 85% світового споживання енергії припадає на викопне паливо. Бачимо, що Китай, нібито наш головний противник, на активно фокусується на нафті, газі та вугіллі, а також на відновлюваних джерелах енергії – вітровій, сонячній та гідроенергетиці. Він активно займається атомною енергетикою – збудовано 43 АЕС, будуються 13 та плануються 45.

Недавно Управління енергетичної інформації США повідомило, що, хоча адміністрація Джо Байдена наполягає на нульових викидах вуглецю до 2050 року, що потенційно може мати величезний негативний вплив на економіку та військову готовність, США все одно отримуватимуть близько 65% своєї енергії з викопного палива, порівняно з приблизно 79% сьогодні. Але якою буде геополітична ціна скорочення на 14%?

Довгострокова вісь Китай-Росія небезпечна для викопного палива, що роззброює Америку та Захід. Франція та весь ЄС недавно закликали Сі утриматися від підтримки Росії. Але цього недостатньо, щоб дати нам більше безпеки. Додайте до цього Глобальний південь, що все ще розвивається, залежить від природних ресурсів, які йдуть разом із цією новою світовою структурою з викопним паливом, і ситуація стане ще небезпечнішою. "Тривожні дзвіночки" дзвонять лише для тих, хто готовий слухати. Заходу пора переглянути підхід до енергетики та зміни клімату, поки не стало занадто пізно.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Зелена енергетика" - стратегічна вразливість США та Заходу" - Дон Ріттер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі