пʼятниця, 31 березня 2023 14:38

Вступ Швеції до НАТО: Столтенберг зробив прогноз

Вступ Швеції до НАТО: Столтенберг зробив прогноз
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що Швеція має шанс до літа стати членом НАТО. Фото: dw.com

Попри те, що заявку Швеції на вступ до НАТО ще не ратифікували дві країни, вона може стати членом Альянсу до літа.

На думку генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, Швеція все ще може отримати схвалення Туреччини після травневих виборів у цій країні. Про це він сказав в інтерв'ю Politico.

"Моя мета залишається незмінною: після турецьких виборів, але до Вільнюського саміту, ми також можемо отримати ратифікацію Швеції", ‒ сказав Столтенберг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАТО розпочало військові навчання в дельті Дунаю

Щорічний саміт лідерів НАТО у Вільнюсі відбудеться 11 липня. За словами Столтенберга, головною перешкодою вступу Швеції до НАТО, вважають позицію Туреччини. Хоча Угорщина поки також не ратифікувала шведську заявку.

"Ми говоримо про суверенні національні парламенти, і, звичайно, я не можу надати жодних гарантій від їхнього імені", ‒ сказав Столтенберг.

Водночас він вважає, що Стокгольм зробив все можливе, щоб розвіяти занепокоєння Анкари.

"Швеція виконала свої зобов'язання за узгодженим тристороннім меморандумом. Були важкі переговори, але Швеція довела, що вони посилюють співпрацю з Туреччиною, борються з тероризмом, обмінюються розвідданими, інформацією. І немає ніяких обмежень на експорт зброї зі Швеції до Туреччини", ‒ додав Столтенберг.

Парламенти усіх країн-членів Північноатлантичного альянсу ратифікували заявку Фінляндії на вступ до НАТО. Це відкриває дорогу до повноцінного членства країни в блоці.

Торік у липні члени НАТО підписали протоколи про приєднання Фінляндії і Швеції до Альянсу. Урочиста церемонія підписання відбулася у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі. Генсек Альянсу Єнс Столтенберґ назвав подію історичним моментом для Фінляндії, Швеції й НАТО.

Зараз ви читаєте новину «Вступ Швеції до НАТО: Столтенберг зробив прогноз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі