понеділок, 21 листопада 2022 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

"Війна в Україні наближається до чергового перелому" – що пише світова преса
8

Інтенсивність бойових дій в Україні буде меншою через погоду. Росія кидає на фронт дедалі більше новобранців, котрі масово гинуть. Сторони готуються відновити активні наступи, як тільки дозволять погодні умови. Небезпечні спроби росіян красти електрику із ЗАЕС і використання її як військової бази. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Україна стикається з дедалі жорсткішою боротьбою", The Washington Post, США

Після низки осінніх перемог Києва війна в Україні наближається до чергового перелому. За 2,5 місяці українські сили вразили світ наступами, спочатку захопивши Харківську область, а згодом Херсонську.

Перемоги вивели Київ на передній план, піднявши бойовий дух та очікування подальших успіхів. Україна має підстави продовжувати контрнаступ і відвоювати більше окупованих земель, тоді як Росія все ще не оговталася від браку особового складу й проблем з командуванням. Пентагон пообіцяв продовжувати озброювати Київ разом з європейськими союзниками "скільки потрібно".

Кожна сторона готується продовжити боротьбу наступного року. Жодна сторона не близька до того, що вона вважає перемогою

Але тепер українські сили стикаються з перешкодами, які загрожують сповільнити просування. Кожна сторона готується продовжити боротьбу наступномого року. Жодна сторона не близька до того, що вважає перемогою.

Російські позиції на нових ділянках фронту в багатьох випадках зміцнені, що змушує українців намагатися прорвати кілька ліній оборони. Осіннє болото робить маневрену війну особливо важкою, доки земля не замерзне в середині зими. Українці, як і росіяни, борються з виснаженням запасів боєприпасів і солдатів. Росії вдалося вивести найкращі бойові частини з Херсона, а це означає, що вони з'являться в інших місцях.

Автор: WP
  Українські солдати на дорозі в Херсонській області
Українські солдати на дорозі в Херсонській області

Росія може бути надто слабкою, щоб перейти в наступ, але Москві вдалося деякою мірою зміцнити оборону й провести безжальну кампанію ракетних ударів по критично важливій українській інфраструктурі.

Міністр оборони США Ллойд Остін пообіцяв продовжувати допомагати Україні захищати своє населення і досягати мети на полі бою, яку головнокомандувач Валерій Залужний визначив як повернення всієї української території, яку утримує Росія, включаючи Крим, який був незаконно анексований 2014 року.

Автор: WP
  Українські солдати на центральній площі Херсона, 16 листопада
Українські солдати на центральній площі Херсона, 16 листопада

Остін сказав, що Київ сам має вирішити, коли буде вдалий час для переговорів з Москвою. Влада України та інших країн застерігає від будь-яких мирних переговорів, які дадуть Москві перепочинок на цьому етапі.

Юрій Ігнат, прес-секретар ВПС України, заявив, що Київ не вірить, що Росія дотримуватиметься якоїсь угоди, але скористається паузою, щоб відновити запаси боєприпасів і ракет, навчить мобілізованих, відремонтує та замінить пошкоджену зброю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Остання атака Росії – аргумент, щоб постачати більше ППО" – Юліуш Сабак

"Росії потрібне перемир'я до весни, а потім знову вдарять усім, що мають. Вони зроблять нові ракети й ударять по нас з новою силою, знищивши нас повністю. Це зовнішня політика Росії та їхній план миру", – сказав Ігнат.

Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков звинуватив Україну у відмові від переговорів. Він також наполягав, що РФ атакувала ракетами українську інфраструктуру задля воєнних завдань.

У найближчому майбутньому Україна продовжить наступ, але в менших масштабах

На думку аналітиків, найближчим часом Україна продовжить наступи, але в менших масштабах. Ще один розтягнутий український контрнаступ, наприклад спроба просунутися на південь від Запоріжжя, щоб перерізати російські лінії постачання. Її, напевно, буде важко провести швидко за поточної погоди.

Київ, можливо, не зможе провести ще один великий наступ до січня чи лютого, каже Мейсон Кларк, старший аналітик Інституту вивчення війни, але, напевно, проведе дрібніші операції з повернення території до кінця року.

Автор: WP
  Український солдат у Херсонській області
Український солдат у Херсонській області

Росіяни риють нові траншеї вздовж кордону з Кримом і біля річки Сіверський-Донець на сході, що за 60 км від лінії фронту. Це свідчить, що вони готуються до подальшого наступу в Україні, заявило в п'ятницю міноборони Великої Британії.

"Українці безперечно в ударі. Моральний дух неймовірно високий. Західне обладнання дає їм перевагу", – каже Конрад Музика, директор польської Rochan Consulting.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Політичне завдання з Кремля – взяти Бахмут" – Іґаль Левін

Але росіяни зараз добре окопалися на своїх оборонних позиціях. За його словами, на російських позиціях немає очевидних слабких місць, які можна було б легко використати, як це було раніше цієї осені.

"Російські сили погано оснащені, погано навчені, але їхня перевага в масі. Вони дивляться не на якість, а на те, щоб утримувати оборону", – каже Музика.

Бойові дії, імовірно, продовжаться попри несприятливі зимові умови, оскільки Україна сподівається скористатися своєю перевагою до того, як з'явиться ще більше мобілізованих росіян, щоб зміцнити оборону Москви.

Коли розпочалася кампанія мобілізації Москви, на передовій було 90 тис. російських військових. Відтоді їхня кількість збільшилася до 100 тис. Ще 200 тис. проходять вишкіл і прибудуть найближчими місяцями

Коли розпочалася кампанія мобілізації, на передовій було 90 тис. російських військових. Відтоді їхня кількість збільшилася до 100 тис. Ще 200 тис. проходять вишкіл і прибудуть найближчими місяцями. Імовірно, у трохи кращій формі, ніж погано екіпіровані й погано підготовлені люди, які прибули зараз. Це може допомогти відновити бойову міць Росії до весни.

Оскільки конфлікт перетворюється на війну на виснаження, кожна сторона намагається зміцнити свої сили, техніку й боєприпаси. Представник країни НАТО попередив, що хоча РФ втратила значну кількість танків, БМП і БТР, вона все ще має тисячі машин на зберіганні. Чиновник також зазначив, що російські заводи з виробництва артилерійських снарядів працюють у дві – три зміни, щоб витримати величезну кількість вогневої потужності, яку витрачає Москва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Доведеться розставляти неприємні пріоритети: захищати житлові об'єкти чи інфраструктуру" – сер Лоуренс Фрідман

США та європейські союзники щосили намагаються забезпечити Україну достатньою кількістю зброї і боєприпасів, що дозволило Києву досягти успіхів на полі бою в останні місяці.

Попри заклики до переговорів, Київ і Москва роблять кроки щодо підготування до продовження бойових дій.

"Ми на етапі, коли обидві сторони втомилися і виснажені. Але не готові припинити бойові дії", – сказав Дара Массікот, аналітик Rand Corp.

"Нас практично розстріляли" – масова гибель російських солдатів", Die Welt, Німеччина

Мобілізація в Росії закінчилася. Принаймні поки що. Неможливо перевірити, скільки чоловіків мобілізував Володимир Путін. ЗМІ, які критикують Кремль, припускають, що до 500 тис., виходячи зі стрімкого зростання кількості шлюбів у всій країні.

Накопичуються повідомлення, які мають змусити кожного росіянина побоюватися за своїх рідних – багатьох відправляють на фронт без підготування й навчання. Вони – "гарматне м'ясо". Ті, хто вижив у бою, повідомили про багатьох загиблих. Наприклад, призовник з Білгородської області Олексій Агафонов розповів виданню "Верстка", що під Макіївкою вбито понад 500 мобілізованих.

У нас на батальйон було три лопати. Коли розпочався обстріл українською артилерією, офіцери втекли. Українці шукали нас з дронів і одразу стріляли. Нас практично розстріляли – російський солдат

"Доводилося окопуватися. У нас на весь батальйон було три лопати. Коли розпочався обстріл українською артилерією, офіцери втекли. У паузах між залпами українці шукали нас з дронів і одразу знову стріляли. Нас практично розстріляли", – каже Агафонов.

Будь-кого, хто відмовляється воювати без запасу їжі й належної зброї, кидають у підвали на окупованому Донбасі.

Родичі мобілізованих звертаються до армії та губернаторів своїх регіонів, просять допомоги для солдатів.

Автор: Getty Images
  Звільнення Лимана залишило на дорозі багато вбитих російських солдатів
Звільнення Лимана залишило на дорозі багато вбитих російських солдатів

Українські військові оголосили, що десятки російських мобілізованих здалися, що цілком зрозуміло з огляду на ставлення їхньої власної армії. Сотні новобранців загинули на навчаннях в Україні внаслідок нещасних випадків чи надмірного вживання алкоголю.

Російська "Нова газета Європа" повідомила про план мобілізації 1,2 млн осіб. РФ готує нову масовану хвилю мобілізації.

"Тривожне перетягування канату навколо Запорізької АЕС", The Economist, Велика Британія

Красти холодильник просто – вантажте у вантажівку й усе. Грабувати АЕС складніше й небезпечніше, як з'ясували мародери Путіна. У березні вони захопили Запорізьку АЕС – найбільший у Європі ядерний об'єкт. З того часу росіяни намагалися за допомогою залякування і насильства встановити технічний та адміністративний контроль над нею, з частковим успіхом.

ЗАЕС давала 20% української електроенергії. Оскільки вона неподалік лінії фронту, шість її реакторів зупинено з вересня. Зараз там близько 500 російських військових, їхня бронетехніка захована в машинних залах і підземних бункерах, призначених для укриття персоналу в разі ядерної аварії. Ще більше росіян у сусідньому окупованому Енергодарі.

Автор: The Economist
  Окуповані та звільнені території на півдні України
Окуповані та звільнені території на півдні України

"Росіяни використовують АЕС як військову базу. Вони розуміють, що ніхто з України її не обстрілюватиме, ніхто не атакуватиме безпосередньо. Це безпечне місце для зберігання їхньої військової техніки й особового складу", – каже Петро Котін, президент української атомної енергетичної компанії "Енергоатом" та колишній директор ЗАЕС.

Оскільки АЕС більше не виробляє електроенергію, необхідно підтримувати системи охолодження ядерного палива, яке все ще гаряче, незважаючи на те, що реактори вимкнені. Але подання електроенергії на АЕС не раз переривалося, що призвело до п'яти повних вимкнень, останнє відбулося 3–5 листопада. Резервні генератори використовували, але запаси дизельного пального обмежені.

Росіяни хотіли під'єднати ЗАЕС до підконтрольної їм кримської мережі, щоб красти українську електрику. Але не змогли через пошкодження електричних підстанцій, спричинене бойовими діями.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що в Нідерландах винесли заочний вирок трьом винним у справі про аварію літака рейсу МН17. Також суд визнав, що Москва контролювала та фінансувала так звані ДНР, що означає визнання, що Росія вела війну проти України з 2014 року. РФ завдала шостої масованої атаки на українську енергетичну інфраструктуру, і прямо каже, що робить це, щоб змусити Київ відмовитися від подальшого звільнення окупованих територій.

Зараз ви читаєте новину «"Війна в Україні наближається до чергового перелому" – що пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі