понеділок, 18 березня 2024 07:04

Вигідно Путіну: Нігер розірвав військову співпрацю зі США заради Ірану

Вигідно Путіну: Нігер розірвав військову співпрацю зі США заради Ірану
Хунта Нігеру посилює зв'язки з Росією та двома сусідами - Малі й Буркіна-Фасо, якими також керують проросійські генерали. Фото: eastnews.ua

Сполучені Штати Америки звинуватили Нігер у підготовці до таємного підписання угоди про надання Ірану доступу до своїх родовищ урану.

Після цього військова хунта африканської країни вирішила розірвати антитерористичний альянс із Вашингтоном, пише The Wall Street Journal.

"У середині березня до Нігеру прибула делегація США, зокрема помічник держсекретаря з питань Африки Молл Фі та голова Африканського командування американських збройних сил Майкл Ленглі. Під час візиту вони висловили стурбованість через співпрацю Нігеру та Ірану з видобутку урану. У лютому переговори Ірану та Нігеру глибоко просунулися. За словами одного із джерел, сторони підписали попередню угоду. Двоє інших співрозмовників зазначили, що остаточно угода ще не узгоджена", - сказано в матеріалі.

Це могло стати причиною, через яку Нігер зрештою розірвав військову угоду зі США. Про рішення припинити військову співпрацю з Білим домом оголосив у суботу ввечері речник нігерійської хунти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РФ хоче зміцнити свій військовий вплив у Африці - ISW

Таке рішення завдає серйозного удару по зусиллях адміністрації Джо Байдена стримувати ісламістський повстанський рух у напівзасушливому регіоні на південь від Сахари Сахелі.

"Це також може вплинути на базу вартістю 110 мільйонів доларів, яку США побудували і використовували для польотів розвідувальних дронів над Західною Африкою. Що призведн до виведення понад 600 американських військовослужбовців, які досі перебувають у Нігері", - йдеться у повідомленні.

Американські урядовці намагалися врятувати відносини з Нігером відтоді, як військові країни скинули президента Мохамеда Базума в результаті липневого перевороту, що спричинило обмеження на військову допомогу згідно з американським законодавством. Хунта посилює зв'язки з Росією та двома сусідами - Малі й Буркіна-Фасо, якими також керують проросійські генерали.

Західні чиновники у лютому заявляли, що переговори між Нігером та Іраном дуже просунулися. Обидві сторони підписали попередню угоду, яка дозволить Тегерану отримувати уран з Нігеру. Двоє інших посадовців водночас заявили, що угода все ж не була остаточно укладена.

Наприкінці липня 2023-го охорона президента Нігера Мохаммеда Базума влаштувала у країні державний переворот. Главу держави взяли у заручники й оголосили про повалення влади. Після цього новим керівником Нігеру оголосив себе керівник президентської гвардії Абдурахман Чіані.

Зараз ви читаєте новину «Вигідно Путіну: Нігер розірвав військову співпрацю зі США заради Ірану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі