четвер, 21 грудня 2023 19:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Ви готові до пекла в Україні, якщо Росія переможе?

Ви готові до пекла в Україні, якщо Росія переможе?
Ілюстрація в FT / Гаррі Хейс

Думка у британському діловому виданні The Financial Times оглядача Саймона Купера

Захід грається з ідеєю віддати Володимиру Путіну Україну. За підрахунками Кільського інституту світової економіки, недавно виділена західна допомога країні скоротилася майже на 90%, порівняно з роком раніше. Ця оцінка була до того, як США та ЄС цього місяця не змогли затвердити додаткові кошти. Західні виборці, підбурювані ультраправими пропутіністами, починають нудьгувати від війни в Україні. Захід після 18-місячної перерви відновлює 15-річне замирення агресії Путіна. "Якщо переможе Росія" стає все більш вірогідним сценарієм. Ось як це може виглядати:

1. Росія чинить над українцями страшне "переможне правосуддя". Це не спекуляції. Це саме те, що росіяни вже зробили в Україні - масові страти, кастрації, зґвалтування, тортури та викрадення дітей. Згадайте російські списки українських громадських діячів, які підлягали знищенню перед вторгненням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні пропонують ізраїльський аналог гарантій безпеки"- Павло Клімкін

Атаки українських партизанів викликали б нові репресії з боку Росії. Ще мільйони українців втечуть на Захід, цього разу назавжди. Пам'ятайте, що прибуття 1,3 млн біженців у 2015 році сколихнуло ультраправих по Європі.

2. Вільна держава може вижити лише в західній Україні, пише колишній британський дипломат Пітер Рікеттс. Ця частина може навіть вступити в ЄС. Путіна, здається, вона не дуже турбує. Але її можуть очікувати повторні напади Росії, незалежно від того, які "договори" підпишуть. Росія постійно порушувала Мінські угоди після 2014 року. Перманентний російський наступ захопить територію, коли зможе.

3. Путін контролюватиме близько чверті світового експорту пшениці. Він уже модернізував газ як зброю. На додачу матиме їжу як зброї.

Кожного разу, коли росіяни думають, що "виграли" війну, то стають надмірно впевненими у своїх силах і через кілька років пробують масштабніші та сміливіші операції

4. Успіх Путіна підбадьорить країни, зацікавлені у вторгненні до сусідів. Китай, Венесуела, Азербайджан і знову Росія. Дара Массікот з Фонду Карнегі каже: "Кожного разу, коли росіяни думають, що вони "виграли" війну при Путіні, а це Грузія 2008, Україна 2014, Сирія 2015, то дізнаються щось про нас, стають надмірно впевненими у своїх силах і через кілька років пробують масштабніші та сміливіші операції". Ймовірне створення української армії в еміграції, яка здійснюватиме вилазки з європейських країн, ще більше стимулюватиме російські атаки на ще не окуповані частини України.

Путін вже збудував військову економіку. Його армія оновила свої методи на десятиліття вперед, менш ніж за два роки. Його населення показало, що терпітиме навіть велику війну. Чому б не продовжувати кусати сусідні держави? Вболівальник Путіна Віктор Орбан мав би збагнути, що Угорщина межує з Україною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще кілька років війни: про що говорять у Пентагоні

5. Дискредитована НАТО зіткнеться з найбільшим випробуванням у своїй історії. Альянс і ЄС є, мабуть, найсильнішими багатонаціональними об'єднаннями, що залишилися в націоналістичному світі. Путін прагне довести, що вони не витримають змагання з ним.

Якби він напав на країни Балтії, НАТО, ймовірно, послало б свої війська. Але як довго? Як тільки кілька сотень західних солдатів повернуться в трунах, ультраправі партії країн Альянсу вимагатимуть "миру", тобто нездійсненних мирних угод із Путіним. Західні країни можуть відступити, заявивши, що вони виконали своє зобов'язання, згідно зі статтею 5 Договору про НАТО щодо боротьби за союзника. Як аргумент будуть повторювати, що ніхто хоче, щоб війна переросла в ядерну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залужний б'є на сполох: як змінюється підтримка України

Стаття 5 не є священною коровою. Інші міжнародні угоди, від Конвенції ООН проти тортур до правил ЄС щодо дефіциту бюджету, регулярно безкарно порушуються. Російська армія в Україні, ХАМАС та армія Ізраїлю в Газі недавно порушували міжнародне право під камери телевізійників. У будь-якому випадку, два стовпи так званого "міжнародного співтовариства", британський уряд і майбутня адміністрація Дональда Трампа, здається, покінчили з міжнародними договорами. Трамп сказав, за словами його колишнього радника з національної безпеки Джона Болтона: "Мені наплювати на НАТО" і, як президент, часто погрожував вийти з Альянсу.

Американці та західні європейці відчувають імунітет - Путін прийде не за ними. Не дивно, що деякі східноєвропейські чиновники почали міркувати про те, щоб спершу напасти на Росію, замість того, щоб просто сидіти й чекати, поки вона нападе на них. Більш вірогідний сценарій - багато європейських країн будуть витрачати цілі статки на оборону, відновлювати загальний військовий обов'язок та інвестувати у ядерну зброю, водночас дозволяючи Путіну залякувати їх.

Допомога Україні - €71,4 млрд за 21 місяць війни або €40,8 млрд в річному обрахунку. Це €70 на рік на європейського громадянина НАТО

Відмова від України була б вибором. Але є альтернатива. Росія має низькотехнологічну економіку завбільшки з канадську. Європейці могли б допомогти їй протистояти Путіну, навіть якщо Трамп виведе Америку. Нам довелося б швидко розбудовувати нашу збройову промисловість, але зусилля, які від нас вимагатимуть, будуть мізерними, порівняно з можливою загрозою, яку несе перемога Росії. Нам також потрібно було б замінити американську допомогу Україні - €71,4 млрд за перші 21 місяць війни, згідно з даними Кільського інституту, або €40,8 млрд в річному обрахунку. Це €70 на рік на європейського громадянина НАТО. Ми могли б знайти такі гроші, якби захотіли.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Ви готові до пекла в Україні, якщо Росія переможе?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі