пʼятниця, 23 серпня 2024 13:43

Верховний суд Венесуели прийняв рішення щодо перемоги Мадуро на виборах

Верховний суд Венесуели прийняв рішення щодо перемоги Мадуро на виборах
Верховний суд розглянув матеріали виборчої комісії. Фото: eastnews.ua

Верховний суд Венесуели визнав перемогу президента Ніколаса Мадуро на виборах 28 липня.

Опозиція не згодна з рішенням суду, який закріпив інституційну підтримку керівної партії, повідомляє Reuters.

"Після виборів і антиурядових протестів адміністрація Мадуро вдалася до дій, які опозиція та правозахисні групи назвали придушенням інакомислення. Ці дії включали арешти опозиційних діячів і протестувальників, ухвалення закону, що посилює правила діяльності неурядових організацій, а також примусові відставки державних службовців, які нібито дотримуються опозиційних поглядів", - сказано в повідомленні.

Верховний суд розглянув матеріали виборчої комісії та погодився із тим, що Мадуро переміг на виборах. Про це заявила голова суду Каріслія Родрігес, додавши, що рішення не може бути оскаржене.

Рішення суду дає Мадуро, який перебуває при владі в країні з 2013 року, ще один шестирічний президентський термін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США не визнали Мадуро переможцем виборів у Венесуелі

Виборча комісія заявила, що Мадуро отримав дещо більше половини голосів, хоча не опублікувала повних результатів голосування. Опозиція стверджує, що її кандидат Едмундо Гонсалес здобув підтримку 67% виборців.

"Верховний суд не має конституційного права виконувати будь-які виборчі функції, що робить його рішення недійсним", - заявила опозиція.

За словами Родрігес, копія рішення суду буде передана генеральному прокурору, щоб її можна було долучити до кримінальних розслідувань, які ведуться щодо порушень, пов'язаних із публікацією результатів виборів в Інтернеті.

І Гонсалес, і лідер опозиції Марія Коріна Мачадо перебувають під слідством за кількома звинуваченнями, зокрема у підбурюванні військовослужбовців до скоєння злочинів після того, як вони закликали сили безпеки захистити результати виборів.

Багато західних держав закликали до повної публікації результатів голосування, тоді як Росія, Китай та деякі інші країни привітали Мадуро з перемогою.

"США підготували список із близько 60 урядовців та членів їхніх родин, які можуть потрапити під санкції в межах перших каральних заходів після голосування, але більшість рішень щодо врегулювання кризи, запропонованих міжнародною спільнотою, були або проігноровані, або відкинуті урядом, опозицією чи обома сторонами у Венесуелі", - пише видання.

Венесуелу сколихнули масові протести після президентських виборів. Окружна виборча комісія у понеділок офіційно оголосила переможцем президентських перегонів авторитарного лідера Ніколаса Мадуро, через що люди вийшли на вулиці столиці та низки міст Венесуели.

У Каракасі сили безпеки застосували сльозогінний газ для розгону великого натовпу протестувальників. Люди вийшли на головну дорогу столиці, стукаючи каструлями і сковорідками. Венесуельська правозахисна організація PROVEA заявила, що озброєні групи, які підтримують Мадуро, стріляли в мирних демонстрантів. У місті Маракай протестувальники вимагали правди про реальні результати виборів. У прибережному штаті Фалькон демонстранти повалили статую Мадуро.

Зараз ви читаєте новину «Верховний суд Венесуели прийняв рішення щодо перемоги Мадуро на виборах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі