субота, 10 грудня 2022 12:49

Спецтема: Війна Росії проти України

В обхід Росії: Туреччина хоче постачати в Європу туркменський газ

В обхід Росії: Туреччина хоче постачати в Європу туркменський газ
Анкара прагне стати ключовим маршрутом транзиту енергії завдяки своєму стратегічному розташуванню в Європі та Азії. Фото: pixabay.com

Туреччина прагне використати своє стратегічне розташування, щоб стати ключовим маршрутом транзиту газу до Європи.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган планує запропонувати своїм колегам із Туркменістану та Азербайджану організувати постачання туркменського газу через Туреччину до ЄС в обхід Росії, повідомляє Bloomberg із посиланням на турецьких посадовців.

"Ідея полягала б у тому, щоб транспортувати газ на кораблях до Азербайджану, а потім закачувати його в ланцюг трубопроводів Південного газового коридору, який з'єднує Азербайджан із Європою через Грузію та Туреччину", – ідеться у повідомленні.

Обговорення альтернативних маршрутів туркменського газу в обхід РФ велися й раніше. Втім, успіху вони не мали. Саме повномасштабне вторгнення РФ до України відродило безліч ідей про маршрути транспортування енергоносіїв, які раніше вважали малоймовірними.

Анкара прагне стати ключовим маршрутом транзиту енергії завдяки своєму стратегічному розташуванню в Європі та Азії, а також контролю доступу до Чорного моря.

"Туреччина хоче використовувати енергетичні проєкти для зміцнення економічних і дипломатичних зв'язків. На тлі російського вторгнення в Україну Туреччина, Азербайджан та Туркменістан проведуть зустріч на рівні президентів, на якій обговорюватиметься можливість експорту туркменського газу до Європи", – наголошують у публікації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили, коли в ЄС розглянуть новий пакет санкцій проти РФ

Переговори президентів Ердогана, Ільхама Алієва і Сердара Бердимухамедова пройдуть на Каспійському курорті Аваза 14 грудня.

Під час переговорів країни обговорять можливість транспортування газу через Каспійське море на танкерах в Азербайджан, а звідти – по трубопроводу до Туреччини й далі в Європу.

Туркменістан постачає майже третину газу, який видобуває, до Китаю. За даними аналітиків, доведені запаси газу Туркменістану становлять майже третину від російських – 13,6 трлн кубометрів на кінець 2020 року.

Туреччина може постачати Україні електрику за допомогою плавучих станцій у Румунії та Молдові. Турецька компанія Karpowership готова забезпечити електроенергією майже 1 млн українських домогосподарств.

Зараз ви читаєте новину «В обхід Росії: Туреччина хоче постачати в Європу туркменський газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі