пʼятниця, 07 жовтня 2022 09:30

Спецтема: Війна Росії проти України

У МВФ заявили про кардинальне зрушення світової економіки

У МВФ заявили про кардинальне зрушення світової економіки
Міжнародний валютний фонд знизить прогноз зростання світової економіки на 2,9% 2023 року. Фото: pixabay.com

Міжнародний валютний фонд знизить прогноз зростання світової економіки на 2,9% 2023 року.

Погіршення ситуації відбудеться за рахунок війни Російської Федерації проти України, пандемії коронавірусу та кліматичних катастроф. Світова економіка фактично перейде від "відносної передбачуваності до світу з великою крихкістю". Про це заявила директорка-розпорядниця МВФ Кристаліна Георгієва, передає Al Jazeera.

"Ми переживаємо фундаментальне зрушення у світовій економіці, від світу відносної передбачуваності до світу з більшою крихкістю – більшою невизначеністю, вищою економічною волатильністю", – сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Призначили нову голову місії МВФ в Україні

Розвиток великих економік, як-от Сполучених Штатів, Китаю та Євросоюзу, уповільнюються. Це призводить до зниження світового попиту. Внаслідок страждають і країни, що розвиваються. Все це відбувається на тлі значного подорожчання продуктів та енергоносіїв.

За наступні три роки (до 2026 року) обсяг світового ВВП знизиться на $4 трлн, підрахували у МВФ. Ця сума відповідає ВВП Німеччини, одній із найбільших економік МВФ. Фактично, вторгнення РФ в Україну на тлі накопичених проблем через пандемію коронавірусу спровокувало масштабну світову економічну кризу.

Аналітики Scope Ratings раніше у звіті спрогнозували, що економіка Росії внаслідок санкцій відновлюватиметься щонайменше протягом восьми років. Однак РФ також завдала масштабного удару і по економіках інших країн. Вона перестала продавати газ до ЄС, порушивши свої зобов'язання. Крім того, на якийсь час повністю заблокувала морський експорт з України, а на цей момент – значно його обмежила.

Наступного року Україна планує отримати від МВФ, США і Євросоюзу майже $38 млрд для покриття дефіциту держбюджету. До кінця цього року Україна отримає $1,4 млрд від МВФ.

З початку повномасштабної російської агресії проти України бюджет найбільше коштів отримав від західних партнерів. Минулого тижня Кабінет міністрів схвалив проєкт державного бюджету на 2023 рік.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль провів переговори з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Кристаліною Георгієвою. Домовилися про початок роботи місії фонду у жовтні.

Зараз ви читаєте новину «У МВФ заявили про кардинальне зрушення світової економіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі