середа, 16 серпня 2023 07:45

В Італії прокинувся потужний вулкан Етна: кадри виверження
8

Сейсмічна активність на вулкані Етна раптово підвищилася
Фото: eastnews.ua
Сейсмічна активність на вулкані Етна раптово підвищилася
Сейсмічна активність на вулкані Етна раптово підвищилася
Сейсмічна активність на вулкані Етна раптово підвищилася
Сейсмічна активність на вулкані Етна раптово підвищилася

Сейсмічна активність вулкану Етна на італійському острові Сицилія раптово підвищилася. 14 серпня там розпочалося виверження.

Аеропорт у місті Катанія тимчасово закрили, повідомляє ANSA. Рух транспорту на дорогах обмежили.

"Попіл, який викинувся вулканом, призвів до зупинки або уповільнення дорожнього руху. Мер Катанії видав наказ тимчасово обмежити рух двоколісних транспортних засобів (велосипедів і мотоциклів) на 48 годин та знизити швидкість руху всіх транспортних засобів до 30 км/год на всіх вулицях міста", – сказано в повідомленні.

У місті Ріфуджо Сапієнца зафіксували випадання вулканічного попелу. Комунальники почали вивозити його з вулиць. Місцевих мешканців закликали самостійно збирати вулканічний пісок, який потрапив у приміщення, і виносити його до малих контейнерів біля будинків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кількість жертв унаслідок зсуву ґрунту в Грузії знову зросла

"13 серпня сейсмічна активність на вулкані Етна раптово підвищилася приблизно о 18:00. Через 20 хвилин вона досягла високого рівня. Центр цієї активності знаходився безпосередньо під південно-східним кратером на висоті приблизно 2,8 кілометри (1,7 милі) над рівнем моря. Внаслідок зростання активності обсерваторія вулкана Етна протягом 1,5 години підняла рівень колірного коду для авіації з жовтого до помаранчевого, а потім до червоного", – повідомили The Watchers.

Вулкан розпочав видавати фонтани лави. Місцеві мешканці також спостерігали за потоком лави, який сходив по південно-східному схилу одного з кратерів.

У травні торік в Італії на острові Сицилія почав вивергатися вулкан Етна. На одному зі схилів вулкана відкрився еруптивний розлом після серії викидів попелу. Це призвело до утворення невеликого лавового потоку, фронт якого досяг північної основи кратера.

Етна – активний вулкан, який розташований на східному узбережжі Сицилії, поруч з містами Мессіна і Катанія. Це найвищий нині діючий вулкан в Європі. Його висота змінюється з кожним виверженням. Вулкан Етна може кілька разів на рік спалахувати, вивергаючи лаву і попіл високо над островом Сицилія. Останнє велике виверження відбулося в 1992 році.

Зараз ви читаєте новину «В Італії прокинувся потужний вулкан Етна: кадри виверження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі