середа, 17 липня 2024 09:10

У Держдепі відповіли на скарги Лаврова про "загрози" РФ

У Держдепі відповіли на скарги Лаврова про "загрози" РФ
Представник Держдепартаменту США Метью Міллер прокоментував заяви глави МЗС РФ Сергія Лаврова про "загрози" Росії. Фото: pravda.com.ua

Сполучені Штати Америки підтримуватимуть Україну "всіма можливими способами" в її прагненні визначати своє майбутнє.

Україна має бути в авангарді будь-якої дипломатії, спрямованої на припинення війни, тому що саме ця країна є жертвою агресії, заявив представник Держдепартаменту Метью Міллер. Про це повідомляє "Голос Америки".

"Це їхня територія окупована, їхніх людей вбивають у війні, яку вони не починали, але від якої страждають уже фактично 10 років", - заявив він.

У цьому зв'язку представник Держдепу назвав "неправомірною точкою зору" висловлювання російського міністра закордонних справ Сергія Лаврова про те, що політичне і дипломатичне врегулювання війни в Україні "повинно супроводжуватися конкретними кроками зі зняття загроз Російській Федерації, які походять із західного, євро-атлантичного напрямку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Яка Ви тварина?" - Кислиця жорстко пройшовся по Лаврову

Міллер наголосив, що Росії ніхто не погрожував, "ні до вторгнення в Україну 2014 року, ні до повномасштабного вторгнення 2022 року". За словами представника Держдепу, РФ "бачить загрозу в тому, що на її кордонах функціонує демократія".

"Військової загрози не було. Ніхто не погрожував захопити російську територію, тому ми відкидаємо таку точку зору і продовжуватимемо працювати з нашими українськими партнерами над остаточним завершенням цього конфлікту справедливим миром - не просто миром, а справедливим і міцним миром", - наголосив Міллер.

Він також сподівається, що Китай як стратегічний партнер росіян зможе зіграти "більш продуктивну роль" у припиненні війни.

"Це має бути роль, яка визнає, хто є агресором, а хто - жертвою. Коли ми напряму спілкувалися з китайським урядом, ішлося не просто про досягнення миру заради миру, а про досягнення миру, який був би справедливим і міцним", - додав дипломат.

Росія з 1 липня розпочала головування у Раді Безпеки Організації Об'єднаних Націй.

Цю можливість вона буде використовувати як базу для проєктування сили в міжнародній системі, як це було історично, йдеться у зведенні Інституту вивчення війни (ISW).

Зараз ви читаєте новину «У Держдепі відповіли на скарги Лаврова про "загрози" РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі