субота, 21 січня 2023 13:52

Уперше за століття: у Єгипті знайшли 16-метровий папірус із "Книги мертвих"

Уперше за століття: у Єгипті знайшли 16-метровий папірус із "Книги мертвих"
Папірус уже переклали і згодом виставлять у Єгипетському музеї. Фото: eastnews.ua

У Єгипті знайшли 16-метровий папірус із текстами з "Книги мертвих".

Сувій знайшли в археологічній зоні Саккара – це перша знахідка повного папірусного документа за століття, заявив Генеральний секретар Вищої ради старожитностей Мостафа Вазірі у День єгипетських археологів, передає Egypt Independent.

"Відкриття 16-метрового папірусу може пролити нове світло на вірування стародавніх єгиптян про перехід у загробний світ. Артефакт реставрували у лабораторії Єгипетського музею в Тахрірі. Його назвали "папірусом Вазірі", – пише видання.

"Книга мертвих" – це збірка похоронних текстів часів стародавнього Єгипту, що містить гімни та заклинання, щоб допомогти померлому в потойбіччі.

Папірус уже переклали і згодом виставлять у Єгипетському музеї. Поки що знахідку тримають подалі від очей громадськості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Випадковість допомогла знайти скам'янілості гігантського вимерлого хижака

Перші тексти з "Книги мертвих" були знайдені у регіоні Саккара. Це величезний некрополь стародавньої єгипетської столиці Мемфіс, об'єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, де збереглися десятки пірамід, місць поховання тварин і стародавніх коптських християнських монастирів.

"Книгу мертвих" найчастіше писали ієрогліфічним або ієратичним шрифтом на сувої папірусу та ілюстрували символами, що зображували померлих і їхню подорож у загробне життя. Папірус із заклинаннями вкладали у гробницю. Це було поширено у період Нового царства приблизно з 1500 року до нашої ери.

У Єгипті в селищі Береніс на березі Червоного моря вчені досліджують стародавній храм віком 1700 років. Дослідники з'ясували, що у його стінах проводили жертвопринесення з використанням соколів.

Подробиці ритуалу викликали безліч запитань у вчених. Наприклад, поряд із постаментом, куди потрібно було класти підношення богам, чомусь лежав гарпун.

Вчені ламають голову і над тим, кому саме були присвячені ці жертви. На стінах святилища вдалося знайти зображення трьох божеств, двох із яких єгиптологи поки що не ідентифікували. Жіноче божество мало головний убір у вигляді сонячного диска та рогів, а чоловіче – голову сокола.

Зараз ви читаєте новину «Уперше за століття: у Єгипті знайшли 16-метровий папірус із "Книги мертвих"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі