вівторок, 12 квітня 2022 12:21

Спецтема: Війна Росії проти України

Унітазний дефіцит: санкції проти Росії вдарили по магазинах сантехніки

Унітазний дефіцит: санкції проти Росії вдарили по магазинах сантехніки
Під генеральне консульство РФ у Львові принесли заляпану в червоне побутову техніку. Серед неї був і унітаз. Фото: Роман Кайман

У російських магазинах почалися перебої з постачанням сантехніки й трубопровідних сполучних елементів. Це фітинги, інструменти та будівельна хімія.

Ситуацію ускладнює п'ятий пакет санкцій ЄС проти Росії, пише "Комерсант" із посиланням на учасників ринку.

"Логістичні складнощі, погіршення епідеміологічної обстановки (Сovid-19. - Gazeta.ua) в Китаї, а також нові санкції ЄС проти Росії загрожують проблемами з асортиментом будівельних та оздоблювальних матеріалів.

Через кілька місяців DIY-мережі очікують на дефіцит сантехніки, будівельної хімії, інструментів та інженерного обладнання, а поки що розпродують наявні запаси. Учасники ринку розраховують замінити частину позицій виробами місцевих виробників, але й ті мають складнощі із закупівлею сировини", - йдеться в матеріалі.

Дефіцит товарів стане помітним протягом найближчих двох місяців, переконаний один зі співрозмовників видання.

В онлайн-гіпермаркеті "ВсеИнструменты.ру" стверджують, що наповненості складів у їхніх постачальників вистачить на три-чотири місяці. Ключова проблема - заборона на постачання з низки західних країн, переважно інструментів, сантехніки та садової техніки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Японія запровадила санкції проти двох банків, 28 юридичних і 398 фізичних осіб Росії: серед них є і доньки Путіна

В учасників ринку виникли як складнощі з доставкою товарів через логістичні обмеження, так і проблеми з проведенням оплати постачальникам і виробникам з інших країн, сказав гендиректор ДК "Смарт Інжинірс" Хусейн Плієв.

Він відзначає дефіцит вентиляційного обладнання та вентиляторів, автоматики, компонентів для систем опалення, обладнання для водовідведення. Дефіцит імпортних матеріалів у підрядників ДК "Гранель" сягає 10-15%, додав віцепрезидент групи Олександр Кушнарьов.

До переліку заборонених до ввезення в Росію товарів потрапила низка найменувань будівельних та оздоблювальних матеріалів.

Серед них - фарби і лаки, глини, окремі види ванн, душових кабін, унітазів, паперових матеріалів, черепиці з кераміки та ін.

За словами джерела видання, лакофарбові матеріали, що продаються в РФ, зазвичай місцевого виробництва, а компоненти для них імпортувалися, зокрема, з ЄС. Він розраховує, що низку компонентів вдасться замінити китайськими аналогами.

8 квітня ЄС ухвалив п'ятий пакет санкцій проти Росії за повномасштабне вторгнення в Україну. Нові санкції містять вугільне ембарго, що запрацює із серпня, а також закриття портів для російських кораблів із низкою винятків.

Країни Євросоюзу готують шостий пакет санкцій проти Росії. Він міститиме "нафтову опцію".

Зараз ви читаєте новину «Унітазний дефіцит: санкції проти Росії вдарили по магазинах сантехніки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі