неділя, 16 травня 2010 18:22

Україні спалах поліомієліту не загрожує

Україні спалах поліомієліту не загрожує

За лабораторними дослідженнями 84 людини у Таджикистані офіційно зареєстровано як хворі на поліомієліт, двоє людей уже померло. Про це повідомляють у прес-центрі Всесвітньої організації охорони здоров'я.

"Це великий спалах: на даний момент зареєстровано 360 випадків госпіталізації з підозрою на вірус", - повідомила секретар Крістіана Сальві, - Під час загальної кампанії з імунізації ми прищеплюємо всіх дітей віком менше шести років, тобто всього буде охоплено 1,1 млн дітей у Таджикистані. Ми впевнені, що результатом трьох етапів вакцинації буде різке зниження випадків захворювання поліомієлітом".

Сальві каже, що тепер, коли завершено перший етап загальної вакцинації дітей під егідою ЮНІСЕФ у Таджикистані, слід чекати спаду спалаху.

Перший етап загальної вакцинації дітей молодших шести років у Таджикистані відбувся 4-8 травня. На 18-22 травня планується другий етап, а на 1-5 червня третій заключний етап вакцинації.

Головний державний санітарний лікар Російської Федерації Геннадій Онищенко вже заборонив в'їзд на територію Росії громадянам Таджикистану віком до шести років, а також призупинив імпорт сухофруктів з республіки.

"Ми маємо справу з інфекцією, що повертається на терени Росії. Причина одна: не вакцинований дитячий контингент", - сказав Онищенко.

Онищенко також заявив, що Росія, як і раніше, залишається країною, вільною від поліомієліту, і вважає такі міри необхідними.

Член кафедри інфекціології Микола Окружнов спеціально для Gazeta.ua пояснює природу хвороби:

"Переносниками вірусу можуть бути мухи, але основне джерело небезпеки - людина; кілька діб вірусний збудник виділяється через рот, потім кілька тижнів з випорожненнями. Зараження може відбутися повітряно-крапельним шляхом, але частіше при попаданні в рот через брудні руки та їжу", - говорить лікар.

Захворюваність поліомієлітом переважає влітку та восени. Частіше хворіють діти від 6 місяців до 5 років. Більшість захворювань пов'язано з вірусом типу I.

"Я знаю, що митниця і головний санітарний лікар держави Геннадій Рожков вжили потрібних заходів, і країна в повній готовності до атаки цієї недуги", - каже лікар.

Основними симптомами є: лихоманка, пітливість, висип, біль у м'язах, задуха, параліч, порушення ковтання. Поліомієлітний параліч - невиліковний.

Зараз ви читаєте новину «Україні спалах поліомієліту не загрожує». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі